Menu Zavřít

FRANCOUZI POSLALI KOMERČNÍ BANKU DOLŮ

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Akciové trhy

Dokončení privatizace českého bankovního domu způsobilo v souladu s očekáváním expertů pokles zájmu o jeho akcie. Cenné papíry Komerční banky (KB), kterou po vládním výběrovém řízení získala francouzská Société Générale, minulý týden stabilně oslabovaly. Dostaly se až pod hranici 1000 korun, zatímco před čtrnácti dny se ještě obchodovaly za 1120 Kč. Výprodej KB a „prázdninová nálada investorů stáhla dolů i index pražské burzy PX 50, který byl téměř na dvoutýdenním minimu.

Société Générale při koupi šedesátiprocentního balíku v KB zaplatila 1754 korun na akcii. „Tržní cena papíru není nad ani podhodnocená, řekl agentuře Bloomberg Martin Van Tol z Raiffeisen Zentralbank. Dodal, že minoritní akcionáři zřejmě nic nezískají, protože nedojde k veřejnému odkupu jejich akcií.

Ani na zahraničních kapitálových trzích počátkem minulého týdne nepanoval optimismus. Evropské analytiky zarmoutil šéf centrální banky starého kontinentu Wim Duisenberg, když zamítl, že by jeho úřad následoval americký Fed ve snižování referenčních úrokových sazeb.

CIF24

Ve Spojených státech se Wall Street vyrovnával s dalším kolem zklamání v podobě špatných hospodářských výsledků předních společností, které zveřejňovaly své zisky. Opět se tak o něco dále odsunuly naděje na oživení americké ekonomiky očekávané na konci letošního roku.

&nbsp

  • Našli jste v článku chybu?