Menu Zavřít

Fresh Flus

11. 10. 2005
Autor: Euro.cz

(EURO 40/2005)

Nedávno odhalené vážné hygienické nedostatky v několika obchodních řetězcích jsou závažným zjištěním. Tlak na snižování cen produktů a zvyšování rentability obchodních řetězců dosáhl hranice, která není únosná. Příčiny nynější situace můžeme hledat na řadě míst – od managementu obchodních řetězců, přes státní instituce až k samotným spotřebitelům, kteří podle dostupných výzkumů stále upřednostňují nízkou cenu před kvalitou zboží.
Ve většině těchto bodů lze souhlasit s tvrzením Jiřího Pšeničky. Proti čemu se však musíme zásadně ohradit, je snižování významu národní značky kvality Klasa, která představuje jeden z mála nástrojů, jež v České republice motivují spotřebitele k nákupu leckdy dražších, ale kvalitních potravin.
Národní značka kvality Klasa je udělována výrobcům kvalitních tuzemských potravin, které splňují náročná jakostní kritéria, v mnoha ohledech přísnější kritéria, než udávají běžné normy pro potraviny. Státní zemědělský intervenční fond, který spravuje značku Klasa od roku 2004, zpřísnil pravidla ještě více. Například neudělí značku Klasa uzenářskému výrobku, který obsahuje separáty.
Celý proces udílení značky znamená důkladné zkoumání výrobu. Kvalitu výrobku musí předem posoudit Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Odborná rada, složená z nezávislých expertů působících v oblasti potravinářství a gastronomie, zástupce Ministerstva zemědělství ČR, zástupce Státního zemědělského intervenčního fondu či zástupců Potravinářské a Agrární komory ČR. Vysoký tlak na kvalitu výrobků oceněných značkou Klasa je prvořadým úkolem těchto odborníků a zkušenosti ukazují, že řada výrobců náročná kritéria nedokáže splnit.
Ocenění Klasa je tedy založené na posuzování kvality a v žádném případě nelze souhlasit s tvrzením, že „státní orgány rozdávají ocenění Klasa a nezajímají se, co je pod obaly“.
Pravidla značky Klasa pochopitelně myslí i na následné kontroly kvality. V rámci Státní zemědělské a potravinářské inspekce byl proto zřízen samostatný odbor, který se věnuje výhradně kontrolám potravin se značkou Klasa. Stejně zaměřené speciální oddělení je zřízeno také při ministerstvu zemědělství. Výrobci potravin a držitelé značky Klasa jsou smířeni s tím, že na tyto jejich výrobky může být kontrol výrazně více, než na výrobky ostatní. Značka je jim propůjčována na tři roky a její vlastnictví může být po této lhůtě prodlouženo. Důležité ovšem je, že při zhoršení kvality může být právo používat značku Klasa také okamžitě odebráno.
Spotřebitel, který kupuje výrobky oceněné značkou Klasa, ví, co kupuje. Může si být jistý, že výrobky s touto značkou jsou kvalitní, téměř výhradně z českých surovin a že podíl národní práce na jejich výrobě je sto procent. To jsou další pravidla pro výrobky se značkou Klasa.

Jitka Sluková,
mluvčí SZIF

Dobrý článek, vystihuje podstatu, kterou nikdo nechce slyšet.

bitcoin_skoleni

Miroslav Koberna,
ředitel Potravinářské komory ČR

  • Našli jste v článku chybu?