Tradiční valašský koláč - frgál - míří k ochraně garantované Evropskou unii.Ve věstníku unie už totiž byla zveřejněna žádost o zápis koláče mezi chráněné výrobky.
Autor: Profit
A pokud se do tří měsíců neobjeví vážné námitky proti ochraně frgálu, bruselskou ochranu výrobek získá.
V budoucnu by se tak frgál směl vyrábět výhradně na Valašsku, a to jen podle předepsané receptury. Podle výrobců z Valašska, kteří se spojili Sdružení výrobců Valašských regálů, totiž jejich výrobek ohrožují nekvalitní napodobeniny.
Všichni mají právo
Možnost, že by se frgál mohl vyrábět jenom na Valašsku, se nelíbí dalším pekárnám v Česku. „Myslíme si, že frgály by se neměly vyrábět pouze a výhradně na území Valašska, protože si myslíme, že tuto možnost by měli mít i jiné pekárny a i soukromníci,“ uvedl už dříve v České televizi René Kamrád, výrobní ředitel pekařství v Bolaticích na Opavsku.
Tradice výroby regálů sahá daleko do minulosti, první písemně dochované recepty se objevily už v roce 1826. I když se jednotlivé postupy výroby kvůli pekařskému tajemství od sebe mírně liší, základní principy musí být zachovány.
Těsto se vymíchává až do bublinek a nesmí se lepit, poté se vyválí do kruhového tvaru pomocí jednoručního válečku původem z Valašska. K typickým náplním patří sušené hrušky, které se v případě frgálů opět pěstují na Valašsku.
Více na Aktuálně.cz.