Menu Zavřít

Fronty jako na Everestu. Australský symbol Uluru zavalily davy turistů, od října se nahoru už nedostanou

12. 7. 2019
Autor: Shutterstock

Uluru, jedno z nejposvátnějších míst v Austrálii, každoročně navštíví stovky tisíc zvědavých návštěvníků. Těm však mnohdy nestačí se na tuto majestátní horu pouze dívat. Aby byl jejich hladový turistický chtíč naplněn dosyta, vydávají se šplhat až na vrchol, a to navzdory dlouholetým žádostem ze strany tamních původních obyvatel o pravý opak. A protože takové počínání bude od října výslovně zakázáno, snaží se nyní využít každého zbývajícího dne. Výsledkem tak jsou několikasetmetrové fronty.

Za vlnou rozhořčení těch, kteří na Uluru, dříve známé pod jménem Ayers Rocks, pohlíží jako na skutečně posvátné místo, stojí série fotografií, jež v poslední době začaly kolovat po sociálních sítích. Na nich je patrný zástup, respektive had dychtivých turistů šplhajících na vrchol, kteří se sem v mnoha případech sápou jen proto, aby si zde udělali oblíbenou „selfie“.

Kromě toho tu navíc zanechávají spousty odpadků a táboří na místech, kde je to technicky vzato zakázáno, stěžují si místní.

„(Turisté) si myslí, že nedělají nic špatného, když podél cesty kempují. Co ale doopravdy dělají, je, že neoprávněně vnikají na chráněné pastýřské území. Spousta lidí si tento vzkaz neuvědomuje,“ řekl webu ABC News Stephen Schwer, šéf tamní neziskové organizace Tourism Central Australia.

Řešení je na dohled

Takové praxi ale bude naštěstí již relativně brzy konec. Před necelými dvěma lety totiž dvanáctičlenná rada Národního parku Uluru-Kata Tjuta jednomyslně rozhodla, že vstup na horu bude z úcty k původním obyvatelům nadobro zakázán.

„Je to extrémně důležité místo, a ne nějaké dětské hřiště nebo tematický zábavní park ve stylu Disneylandu,“ zdůraznil tehdy předseda rady Sammy Wilson, v jehož žilách krev domorodých Anangů koneckonců taktéž koluje.

„Když já cestuji do cizí země a je tam nějaké svaté místo, oblast s omezeným vstupem, také tam nevstoupím nebo na něj nelezu. Respektuji to.“

„Uzavření vstupu není nic, kvůli čemu byste měli být naštvaní, je to naopak důvod k oslavě. Pojďme do toho společně, pojďme ho společně uzavřít,“ vyzýval tehdy Wilson.

Desítky mrtvých

Přestože podle údajů rady národního parku se v letech 2011 až 2015 na vrchol Uluru vydalo jen 16 procent všech turistů, kteří sem zavítali, od chvíle, kdy byl tento zákaz veřejně ohlášen, se číslo drasticky navýšilo.

ebf - tip - debata

Monolit, jenž se mimo jiné nachází i na seznamu světového dědictví UNESCO, převyšuje okolní krajinu o 348 metrů. A byť samotný výšlap rozhodně není z kategorie těch nejdelších, vyžádal si od padesátých let minulého století z důvodu špatných povětrnostních podmínek a chatrné bezpečnosti už nejméně 35 životů.

Konkrétní datum, kdy vejde zákaz v účinnost, pak bylo stanoveno na 26. října letošního roku. Právě tehdy totiž uplyne přesně 34 let od navrácení hory Uluru původním „majitelům“, připomíná web BBC.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).