Menu Zavřít

Frýdlant

25. 5. 2020
Autor: Euro.cz

Ve Frýdlantu se rychle naučili dělat špičkové ležáky Jsou minipivovary, kde sládek vydrží i deset let, a pak takové, kde se mění jako láhve na lince. A to je i případ Zámeckého pivovaru Frýdlant. Když se podnik rozjížděl, svůj otisk tu nechal Pavel Palouš, který je už dnes pevnou součástí pražského Cobolisu. „Nejsem z oboru, pivo mě učil vařit Jirka Strnad,“ vzpomínal Pavel Palouš na výpomoc ostříleného pivovarníka se zkušenostmi ze Svijan, Vratislavic či Kutné Hory. „ Vedl nás k ležákům, já zase rád zkouším nové chmely,“ popisoval Palouš, jak se rodila frýdlantská piva.

Na jeho místo pak nastoupila Barbora Kracíková, absolventka Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. A nyní ve Frýdlantu sládkuje Zdeněk Fousek, který v minulosti působil v náchodském Primátorovi a má za sebou i zahraniční angažmá.

Že ani s rotací sládků kvalita nespadla a Frýdlantský zámecký pivovar, který ve výběžku v roce 2014 po pětašedesáti letech obnovil pivovarskou tradici, stále produkuje nadstandardní piva, svědčí několik ocenění. Z Jarní ceny českých sládků 2018 si odvezl hned tři medaile -zlatou za silné speciální pivo a dvě stříbrné za tmavý ležák a silné pšeničné pivo.

I přestože frýdlantská piva nepatří k nejlevnějším, poptávka je obrovská. To byl také důvod, proč na konci roku 2016 došlo k razantnímu navýšení kapacity.

Ročně tak budou moct uvařit 25 až 30 tisíc hektolitrů piva, zatímco ještě předloni to bylo kolem šesti tisíc hektolitrů.

Světlý ležák Albrecht s pěti procenty alkoholu dává znát svou těžkost, zaujme rovněž dobře vyladěná hořkost.

Frýdlantská dvanáctka je velmi oblíbená i díky své dobré pitelnosti. Bez přehánění jde o jeden z nejlepších českých ležáků.

bitcoin_skoleni

Mezi zákaznicemi prý zase vede tmavá dvanáctka Kateřina. Ovšem pivo bez potíží zaujme i muže. Překvapuje výraznější hořkostí, kterou ovšem přebíjí velmi osvěžující dojem. •

  • Našli jste v článku chybu?