„Nejsem z oboru, pivo mě učil vařit Jirka Strnad,“ vzpomínal Pavel Palouš na výpomoc ostříleného pivovarníka se zkušenostmi ze Svijan, Vratislavic či Kutné Hory. „Vedl nás k ležákům, já zase rád zkouším nové chmely,“ říkal Palouš. I to je možná důvod, proč změnil adresu a dnes už ve Frýdlantu nepracuje (usídlil se v pražském Cobolisu). Na jeho místo nastoupila Barbora Kracíková, absolventka Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Že ani s nástupem Kracíkové kvalita nespadla a Frýdlantský zámecký pivovar, který ve výběžku v roce 2014 po pětašedesáti letech obnovil pivovarskou tradici, stále produkuje nadstandardní piva, svědčí několik ocenění. Z Jarní ceny českých sládků 2018 si odvezl hned tři medaile – zlatou za silné speciální pivo a dvě stříbrné za tmavý ležák a silné pšeničné pivo.
Přestože frýdlantská piva nepatří k nejlevnějším, poptávka je obrovská. To byl také důvod, proč na konci roku 2016 došlo k razantnímu navýšení kapacity.
Ročně tak budou moct uvařit 25 až 30 tisíc hektolitrů piva, zatímco ještě předloni to bylo kolem šesti tisíc hektolitrů.
Světlý ležák Albrecht s pěti procenty alkoholu dává znát svou těžkost, zaujme rovněž dobře vyladěná hořkost.
Frýdlantská dvanáctka je velmi oblíbená i díky své dobré pitelnosti. Bez přehánění jde o jeden z nejlepších českých ležáků.
Mezi zákaznicemi prý zase vede tmavá dvanáctka Kateřina. Ovšem pivo bez potíží zaujme i muže. Překvapuje výraznější hořkostí, kterou ovšem přebíjí velmi osvěžující dojem.
Frýdlantský zámecký pivovar
Hejnická 4073, Frýdlant Sládková: Barbora Kracíková