Menu Zavřít

FUCHS NOVÝM BURZOVNÍM KOMISAŘEM

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

K o m i s e     p r o     c e n n é     p a p í r y

Novým burzovním komisařem byl jmenován Martin Fuchs, poradce předsedy prezidia Komise pro cenné papíry Jana Müllera, donedávna vykonávající funkci vedoucího oddělení veřejných trhů a registrů cenných papírů. Jmenování a odvolání burzovního komisaře je ze zákona v kompetenci předsedy KCP, takže Müller vlastně dosadil do funkce svého poradce. Fuchs nahradil Ing. Karla Ullricha, který byl 4. 1. 1999 z funkce burzovního komisaře odvolán. Ullrich byl burzovním komisařem déle než šest let, od 13. července 1992.

Burzovní komisař zajišťuje výkon státního dozoru nad činností burzy, kontroluje burzovní obchod z hlediska dodržování právních předpisů, burzovního řádu a burzovních pravidel a informuje Komisi a burzovní komoru o zjištěných skutečnostech. Burzovní komisař se dále mimo jiné účastní zasedání burzovní komory a má právo pozastavit výkon některých jejích rozhodnutí.

MMF24

Martin Fuchs vystudoval Obchodní podnikatelskou fakultu na Slezské univerzitě. Před nástupem u Komise pro cenné papíry pracoval v Živnostenské bance, v Bance Austria a ve společnosti HBS Consulting Partners GMBH.

Podle tiskové mluvčí KCP Šárky Samkové je výměna burzovního komisaře výrazem snah zapojit český kapitálový trh do mezinárodních struktur a položit podstatně větší důraz na inspekční činnost burzy. „Nový burzovní komisař by měl pracovat na standardizaci dozoru nad účastníky kapitálového trhu v rámci burzy, svojí činností podpořit případné zapojení burzy do panevropského trhu, na druhé straně však také na zvýšení součinnosti mezi burzou a komisí v oblasti identifikace a vyšetřování podezřelých transakcí, uvedla Samková.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).