Menu Zavřít

FÚZE OCHABLY

8. 8. 2001
Autor: Euro.cz

KPMG

FRANKFURT (Bloomberg) – Celosvětová fúzovací a akviziční horečka, jak vyplývá ze zprávy poradenské společnosti KPMG, během letošního prvního pololetí poprvé ochabla. Počet firemních sňatků v meziročním srovnání poklesl o 35 procent na

9210 a jejich hodnota se snížila z 1906 miliard dolarů během loňského prvního pololetí na 798 miliard dolarů, tedy o 58 procent.

Zpráva uveřejněná na počátku minulého týdne ve Frankfurtu nad Mohanem uvádí, že nejvíce poklesla hodnota transakcí v západní Evropě, a to o 63 procent na 377 miliard dolarů, v Německu dokonce o 70 procent na 91 miliard dolarů. Hlavním důvodem takového propadu ale je, že Německo letos nezaznamenalo takovou kolosální operaci, jakou bylo loňské „nepřátelské převzetí telekomunikační divize Mannesmannu britským operátorem Vodafone.

Ve Spojených státech se hodnota transakcí během prvního pololetí snížila o 51 procent, v Asii a Tichomoří, kde ani v minulých letech nebyla fúzovací aktivita příliš vysoká, jenom o 19 procent. „Po rozletu akciových trhů a euforii vyvolané New Economy nyní fúzovací a akviziční transakce zaznamenávají dramatickou korekturu, míní Thomas Ehren, který vede KPMG Corporate Finance v Německu. Dodává, že trh služeb napojený na fúze a akvizice se tak dostal zhruba na úroveň roku 1998.

Nejvýznamnější firemní transakce se letos odehrály v sektoru telekomunikací, v bankovnictví a pojišťovnictví. Naproti tomu nejvíce zeslábly v sektoru médií, softwaru, maloobchodu a potravinářství.

MMF24

Na evropském trhu poradenských služeb souvisejících s fúzemi a akvizicemi si dosud nejzdatněji vedly společnosti Goldman Sachs a Morgan Stanley Dean Witter. Letos se ale před ně dostali rivalové Dresdner Kleinwort Wasserstein a UBS Warburg. Ale i ti se museli smířit s tím, že jim proti loňsku „kšeftů výrazně ubylo. Jediný poradce v první evropské desítce, který se může ve srovnání s loňským prvním pololetím pochlubit růstem, je Deutsche Bank.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).