Menu Zavřít

FÚZE S E.ON NADOSAH

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Suez Lyonnaise des Eaux

Paříž (Reuters, FT) – Suez Lyonnaise des Eaux začíná opět ztrácet půdu pod nohama poté, co britský deník Financial Times uveřejnil článek o tom, že jednání o fúzi s německou E.ON budou brzy završena. Šéf francouzského energetického koncernu Gérard Mestrallet totiž neustále veřejně prohlašuje, že jeho firma je dostatečně silná a nepotřebuje uzavírat aliance s nikým. „K prosazení své strategie se nepotřebujeme s nikým spojovat, uvedl.

Fúzí by měla vzniknout jedna z největších rozvodných společností na světě s tržní kapitalizací 77 miliard eur. Roční tržby by dosáhly více než miliardy eur.

WT100

Společnosti se už dohodly na struktuře nového holdingu. Akcionáři E.ON získají 54procentní podíl ve firmě, francouzské Suez Lyonnaise připadne zbylých čtyřicet šest procent. Akcie francouzského koncernu spadly téměř o pět procent, naproti tomu E.ON na frankfurtské burze posílila. Investoři jsou totiž znepokojeni tím, že by spojení mohlo být nevýhodné pro francouzské akcionáře. „Minoritní akcionáři Suez Lyonnaise nebudou s operací souhlasit, ledaže by to byl právě management jejich společnosti, kdo by v nové entitě získal rozhodující slovo, uvádí analytička Virginie Hachéová z KBC Securities. Dosavadní vedení podle ní již dříve prokázalo své schopnosti. Podařilo se mu zkoncentrovat a zefektivnit aktivity firmy v oblasti utilit (například sběr komunálního odpadu, čištění vod) a komunikací i médií. Investorům také vadí, že by se francouzská, silně centralizovaná a konsolidovaná společnost měla spojit s někým, kdo má tak „rozplizlé aktivity jako E.ON.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).