Menu Zavřít

Game boys. Čeští hráči videoher vydělají statisíce korun měsíčně jen tím, že je ostatní sledují na streamu

11. 2. 2020
Autor: Profimedia.cz

Richard Tyler Blevins je v jistých kruzích známější než hollywoodské hvězdy Brad Pitt s Leonardem DiCapriem dohromady. Teprve osmadvacetiletý Američan si zvládne za hodinu vydělat až padesát tisíc dolarů,a to ani nemusí opustit pohodlí svého domova. Prostě hraje počítačové hry a diváci na celém světě ho při tom sledují. Na svůj kanál je schopen přitáhnout statisíce sledujících.

Ninja, jak si Blevins ve videoherní komunitě říká, je právě díky tomu pro streamovací platformy tak cenný, že mu Microsoft zaplatil desítky milionů dolarů, aby ho přetáhl ze služby Twitch na svůj portál Mixer. Ten sice zatím nemá zdaleka tolik diváků jako prvně jmenovaný, díky najatým hráčům bude ale jeho význam rychle růst.

Čeští hráči si mohou o Ninjových příjmech nechat jen zdát. Přesto je ale hraní dokáže slušně živit. Třeba Vojtěch Fišar známý pod přezdívkou Agraelus si díky tomu, že ukazuje na platformě Twitch divákům své umění, dokáže vydělat stovky tisíc měsíčně. Sledující, kterých má více než deset tisíc, dokáže zabavit přesto, že není profesionálním hráčem.

Pořadí her podle celkových turnajových prizemoney

I u nás jsou ale hráči zvládající propojit hraní na nejvyšší úrovni se zábavou pro diváky na streamovacích platformách. Daří se to například Martinovi Benešovi, který vystupuje jako SpajKK a zaměřuje se primárně na střílečku PUBG. V ní se na začátku potká sto hráčů, jen jeden z nich se pak dokáže prostřílet na předem určené místo na herní mapě.

Beneš je úspěšný nejen na turnajích, ale právě i na Twitchi, kde své herní dovednosti předvádí ostatním hráčům zhruba osm hodin denně. „Je to, jako kdybyste si vzal dvě osoby - jedna je čistě hráč a druhá je streamer. Jako hráč jsem si za poslední dva roky na českých a amerických turnajích vydělal zhruba třicet tisíc dolarů. Mojí hlavní prací je ale streamování, kde se můj měsíční příjem pohybuje v šesticiferných částkách,“ řekl týdeníku Euro Beneš, který se o výhry z turnajů dělí s klubem eSuba. Ten mu za to poskytuje trenéry nebo mentálního kouče.

Účty za elektřinu

Pak jsou ale výdaje, které si streameři musejí platit sami. Sice se to nezdá, ale do astronomických výšin se kvůli každodennímu hraní her vyšplhají třeba účty za elektřinu. Za tu zaplatí SpajKK ročně okolo sedmdesáti tisíc korun. Rodiče ho prý vždycky cepovali za to, že příliš hraje a oni to pak musejí platit. Že to nebyly plané řeči, zjistil až ve chvíli, kdy se osamostatnil.

Spojení hráče a streamera se v posledních letech stalo celkem běžnou záležitostí. Přesto se řada profesionálních hráčů raději zaměřuje pouze na hraní a streamování nechává svým extrovertnějším kolegům. Naopak i horší hráči mohou být hvězdami sociálních sítí a streamovacích služeb. Na nich je mohou diváci podpořit například prostřednictvím předplatného nebo přímo finančním příspěvkem.

Profesionální tým esportu eSuba
Profesionální tým esportu eSuba

Uplatnění na tuzemské scéně najdou bývalí hráči i po konci aktivní turnajové kariéry. Nové trenérské role se letos zhostí třeba Mirko Baumann, který povede tým soutěžící ve hře Fortnite, jednom z největších fenoménů současnosti. „Moje příjmy budou záviset na úspěchu sekce, která se pod mým vedením bude účastnit turnajů. V případě, že dosáhneme dobrých umístění, získám procenta z výher,“ vysvětluje. Trénování navíc nebude takový žrout času, takže se ve „sportovním důchodu“ může zaměřit právě více na streamování nebo si najde čas na návštěvu skutečné posilovny, nejen té virtuální.

Letošní sezona může tuzemskému gamingu přinést posun do širšího povědomí veřejnosti. Řada družstev už avizovala, že se chce prosadit na evropské i světové scéně. Už se daří pořádat turnaje, které dosahují evropských parametrů, je ale ještě potřeba zapracovat i na sportovních výkonech. Šéf České asociace esportu Lukáš Pleskot upozorňuje, že naše scéna potřebuje individuální hvězdy, typově jako byla například Gabriela Koukalová v biatlonu, aby začala oslovovat i diváky mimo komunitu. V příštím roce sice Pleskot očekává nárůst finančních výher v tuzemských soutěžích, ale zásadnější budou investice do celkové podoby turnajů.

Zdraví hráčů i datové analýzy

Týmy skutečně partnerství s významnými investory navazují. Díky tomu se hraní stále více profesionalizuje a přitahuje silné partnery. Svůj gamingový tým má třeba fotbalový reprezentant Jakub Jankto, fotbalová Sparta nebo zakladatel marketingové agentury Socialsharks Petr Andrýsek. Vstup do esportu je pro něj zčásti otázkou prestiže, ale pomoci má i jeho dalším byznysovým aktivitám spojeným s hraním počítačových her.

„Mám zainvestováno například do firem, které řeší zdraví hráčů. To je téma pro budoucnost, takže se samozřejmě snažím byznys kolem esportu budovat a hledat nějaké synergie“ prozradil týdeníku Euro Andrýsek. Za zásadní považuje, aby hráči i lidé okolo nich ukázali, zda se dokážou přepnout z amatérů na profesionály a „prodat se“ případným partnerům. Jeho tým Brute by se rád dostal mezi třicet nejlepších v evropském žebříčku a stal se tuzemskou jedničkou.


Deset milionů dolarů za diskriminaci nestačí. Kalifornie požaduje rekordní pokutu pro herní studio

Herní průmysl, ilustrační foto

Právě Andrýskova snaha o maximální profesionalizaci způsobila v týmu Brute personální zemětřesení. Během ledna došlo k nahrazení dosavadního managementu novým vedením v čele s Tomášem Mullerem. „Dříve kluby hodně táhli nadšenci, ale s příchodem investorů si mohou dovolit profesionální management. Organizace nabídnou hráčům lepší zázemí, fitness trenéry nebo mentální kouče. Sezona bude jistě přelomová“ myslí si Muller. Česká scéna podle něj potřebuje alespoň dva týmy na evropské úrovni, aby se posunula směrem k herně vyspělejším zemím.

Vstup do oblasti profesionálního esportu nedávno oznámil i pokerový hráč Martin Kabrhel. Jeho Entropiq má hráčům nabídnout vyspělé zázemí i datové analýzy. Podle výkonného ředitele organizace Ondřeje Dreboty bude profesionální hraní her v budoucnosti s přehledem konkurovat tradičním sportům. To dokazuje i situace ve Spojených státech, kde je gaming u mileniálů zhruba stejně populární jako lední hokej.


Nová videohra o nacismu: německé školáky má varovat před rasismem, Američany před Trumpem


Ambice v oblasti esportů má také televize Prima, která vloni koupila polovinu herního portálu Playzone. Miliardář Daniel Křetínský společně s partnerem Patrikem Tkáčem pak vstoupili do české herní agentury a internetového portálu Grunex.

MMF24

Ani silnější finanční partneři ale nakonec českou scénu nemusejí spasit. „Jsem opravdu zvědavý, kolik z těch týmů, které aktuálně oznámily, že jsou profesionální, tak bude fungovat i na konci roku“ říká Pleskot. Investoři natěšení na to, jak se jim peníze z esportu vrátí, už tu v minulosti byli a po nějaké době zjistili, že to nebude velké, jak čekali. Letošní sezona ukáže, jestli správně odhadli vhodný čas ke vstupu do světa profesionálního hraní her.

Co se hraje?
• Mezi hráči jsou oblíbené zejména zavedené hry jako střílečka Counter-Strike, strategická Dota nebo League of Legends. Právě v poslední jmenované se českým hráčům daří, předloni například tuzemský klub eSuba zvítězil na maďarském turnaji V4 Future Sport Festival.
• Stále populárnější jsou takzvané battle royale střílečky, v nichž hráči začínají s minimálním vybavením a jejich cílem je odstranění všech nepřátel ve hře. Do této kategorie patří mimo jiné i globální fenomény Fortnite a PUBG.
• V tuzemsku se navíc daří například karetní hře Heartstone, v níž se Češi pravidelně umisťují ve světových turnajích na nejvyšších příčkách.
• Mezi esportovní komunitou paradoxně příliš nefrčí klasické sportovní hry FIFA a NHL. Přesto svoje vlastní gamingové týmy staví většina fotbalových klubů a tento trend proniká i do hokeje. Letos proběhne první ročník Esport hokejové ligy. tisíc dolarů za dva roky vydělal Martin Beneš neboli SpajKK hraním na turnajích, což je jen jeho „vedlejšák“.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).