Menu Zavřít

Game of Thrones: Zajímavosti a perličky z natáčení velkolepého seriálu

11. 4. 2019
Autor: shutterstock.com

Kdo neviděl alespoň jeden díl seriálu Game of Thrones, jako by nebyl. Tahle velkolepá fantasy se během několika let vysílání zařadila mezi nejpopulárnější série všech dob, získala si srdce milionů fanoušků po celém světě a média i sociální sítě vzala doslova útokem. Již za pár dní se navíc dočkáme 8. série, která bude zároveň i poslední. Čekání si prozatím můžete zkrátit u našeho článku, kde se o seriálu dozvíte spoustu zajímavostí, které vás možná překvapí.

Quest for the Throne

Nejvíce ikonickým předmětem celého seriálu je pravděpodobně Železný trůn, na kterém by si přála usednout nejedna z hlavních postav. Ve skutečnosti tato rekvizita měří 2,5 metru, je orámovaná dřevem a osázená stovkami mečů. Jedním z nich je údajně Glamdring, tedy meč čaroděje Gandalfa z trilogie Pán Prstenů.

Tvůrci seriálu přišli s novou kampaní Quest for the Throne

Aby tvůrci seriálu fanoušky na poslední řadu ještě více nalákali, necelý měsíc před její premiérou spustili zcela novou vlnu propagace. Na šesti tajných místech v různých zemích světa ukryli věrné kopie Železného trůnu a v kampani s názvem Quest for the Throne vyzývají milovníky seriálu, aby se vydali po jejich stopách.

Hledání usnadňují nápovědy v podobě fotek a videí z míst, kde se repliky nachází. Na prvního člověka, který některý z železných trůnů objeví, navíc čeká speciální odměna. Získají totiž svou vlastní korunu, která vypadá jako skutečná rekvizita ze seriálu. Kromě této zajímavé akce rozjeli tvůrci v březnu ještě projekt Bleed for the Throne, kterým chtějí motivovat fanoušky, aby chodili darovat krev.

Podněty z obyčejného života

Mnoho lidí ví, že se George R. R. Martin při psaní často inspiruje skutečnými historickými událostmi. Nicméně i některé prvky v jeho dílech, které by se mohly zdát zcela smyšlené, mají svůj původ v reálném světě. Jedná se například o nejmocnější meče Západozemí vyrobené z valyrijské oceli. Ta je založená na skutečném historickém kovu s názvem damascénská ocel, který poprvé objevili Evropané během křížových výprav.

Ačkoli vás to možná vyděsí, na skutečnosti se zakládá také šedý lupus, kterým se v seriálu nakazil Jorah Mormont. Tuto nemoc George R. R. Martin přirovnává k malomocenství, vychází ale z choroby s latinským názvem Fibrodysplasia ossificans progressiva, které se přezdívá také nemoc zkamenělých lidí. Další inspirací byla také vrozená vada kůže s názvem Plod Harlekýn.

 V minulosti existovala zvířata podobná zlovlkům

Kdysi skutečně existovala také zvířata podobná zlovlkům, tito mytičtí tvorové jsou totiž založení na druhu psovitých šelem s názvem Canis dirus. Ani legendární zkoušku bojem si autor populární série jen tak nevymyslel. V minulosti se na ni dalo odvolat třeba ve Velké Británii, panovníci ji ale roku 1819 zrušili. V některých amerických státech je však stále legální, nikdy totiž nebyla oficiálně zakázaná.

Vztahy na place

Jelikož se v seriálu vyskytuje obrovské množství postav, natáčení svedlo dohromady desítky herců. Někteří z nich se zde zamilovali nebo se stali nejlepšími přáteli, jiní se ale moc nemusí. O obsazení Petera Dinklage do role Tyriona Lannistera měli tvůrci jasno hned od začátku. Tento talentovaný herec jim však doporučil také svou dobrou kamarádku Lenu Headey. Producentům se velice líbila a v seriálu momentálně exceluje v roli Tyrionovy lstivé sestry Cersei.

Lena Headeay však tvůrcům způsobila také problémy. V minulosti totiž měla nešťastný románek s Jerome Flynnem, který v Game of Thrones ztvárnil Bronna, a momentálně se proto herci nesnáší. Když byli oba do seriálu obsazeni, vynutili si ve scénáři speciální doložku, která říká, že jejich postavy se spolu nepotkají v žádné scéně.

 Maisie Williams a Sophie Turner

Nejlepšími kamarádkami se na place naopak staly herečky Maisie Williams a Sophie Turner, které se objevily v roli dcer Neda Starka. Dívky spolu nejenom tráví volný čas, ale obě si také nechaly na památku vytetovat datum 7. 8. 2009, kdy se dozvěděly, že se stanou součástí světa Game of Thrones.

Alkohol inspirovaný seriálem

Skotská whisky Johnnie Walker se rozhodla využít popularity seriálu Game of Thrones a představila zcela novou limitovanou edici s názvem White Walker. Tento alkohol je namíchaný ze sladů Cardhu a Clynelish, které leží daleko na severu Skotska. V jeho chuti byste si měli povšimnout jemných tónů vanilky, karamelizovaného cukru a lesního ovoce.

 Limitovaná edice whisky s názvem White Walker

CIF24

Celá limitovaná edice White Walker má oslavovat závěr seriálu. Inspirovaná je samozřejmě tajemnými bílými chodci, na láhvi je tedy sice typický panáček, místo hole však drží meč a má na sobě brnění. Po namrazení se navíc objeví modré žilkování a nápis „Winter is here“. Obsah alkoholu je 41,7 %, a toto číslo vůbec není náhodné. 40 % obsahuje tradiční whisky Johnie Walker, 1 % představuje jeden železný trůn a 0,7 % odkazuje na 7 království Západozemí.

První oficiálně licencovanou značku piva, která je založená na seriálu Game of Thrones, zase založil pivovar Brewery Ommegang. Její jméno znělo Iron Throne Blonde Ale a díky úspěšné spolupráci s HBO následně vznikla také celá pivní kolekce. V roce 2018 pivovar navíc potěšil fanoušky novou výjimečnou edicí s názvem Royal Reserve Collection, která obsahovala 4 speciály pojmenované podle Tyriona a Cersei Lannisterových, Daenerys Targaryen a Jona Sněha.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).