Menu Zavřít

Gastroturistika na vzestupu

24. 6. 2019
Autor: Euro.cz

Z Olomouce se stala food destinace především díky restauraci Entrée v hotelu Theatre. Gurmeti nejen z Prahy neváhají strávit několik hodin na cestě kvůli tomu, aby ochutnali nevšední kreace šéfkuchaře Přemka Forejta. Naštěstí jim v tom vychází vstříc hned několik železničních dopravců, a tak jste za příjemné dvě a půl hodiny vlakem z Prahy v Olomouci. V posledních letech se právě cestování za jídlem stalo novým fenoménem. Lidé po celém světě si vybírají výletní destinace podle kvality místní gastronomické scény. Ne každý má pro gastroturistiku pochopení, ale podle nás je to takový návrat ke kořenům. Lidé mívají vzpomínky spojené s jídlem, pamatujeme si, jak chutnala babiččina svíčková nebo jaké jsme ochutnali nejlepší jídlo na dovolené.

Cestujeme právě kvůli neopakovatelným zážitkům a jedněmi z nich mohou být právě chvíle strávené s blízkými u dobrého jídla. Když se odehrají v cizím prostředí, kde nás neruší každodenní domácí starosti, můžeme si je vychutnat o to více.

Ve chvíli, kdy jedeme na výlet nebo i na delší dovolenou, přejeme si, aby bylo všechno perfektní. K dokonalému zážitku neodmyslitelně patří dobré jídlo. Máloco totiž dokáže zkazit dovolenou tak jako hladová rodina nebo nevydařená večeře. Naopak když se povede, vzpomínáme na ni ještě dlouho po návratu domů.

V rámci cestování po Česku vždy stojí za to okusit krajové speciality. Přiblížit se regionu také tím, že ochutnáme to, co je pro něj typické ze surovin, které jsou ideálně vypěstované lokálně. Zajděte si na kávu, která se praží poblíž kavárny, nebo zkuste tradiční místní pokrm připravený v podniku, kde mají úctu k tradici a zároveň k němu přistupují s invencí a moderními metodami. Zaručujeme vám, že se nebudete nudit a navíc podpoříte šikovné lidi z daného kraje.

Zapomeňte na řetězce, kde jídlo chutná stejně, ať jste v Aši, nebo v Opavě. Buďte konzervativní jen v tom, že hledáte a ochutnáváte to nejlepší, co v daném místě mají. Nedávejte šanci ani podnikům, kde je na prvním místě zisk a až dlouho poté host nebo kvalita použitých surovin. Buďte nároční, očekávejte to nejlepší, oceňte skvělé služby a tím pomáhejte posouvat českou gastronomickou scénu na vyšší úroveň.

I když to tak mnohdy nevypadá, Olomouc není jen Entrée. Ač je to smutné, nevšední fine dining se nedá jíst každý den. Na to jsou ve městě připraveni, a tak tu najdete několik dobrých bister a nespočet kaváren, které stojí za návštěvu. Přímo v centru, v památkově chráněném domě ze 13. století, sídlí útulná kavárna Miss Sophie’s, která patří ke stejnojmennému butikovému hotelu nad ní. Servírují tu skvělé snídaně, brunche a odpoledne si ke kávě určitě objednejte jejich výborné vafle. V létě mají otevřenou i krásnou zahradu ve vnitrobloku, odkud se nám nikdy nechce odcházet.

My vždy rádi zajdeme do Jazz Fresh Café na jejich skvělou horkou čokoládu a báječné dezerty, zkuste třeba čokoládový dort, do jehož těsta se přidává černé pivo. Skvěle se nám také vysedává a pozoruje čilý ruch v univerzitní kavárně Coffee Library. Scházejí se tu studenti s učiteli a místní atmosféra nás pokaždé přenese zpět do našich studentských let. Jen si zpětně přejeme, abychom takovou designovou kavárnu se skvělou nabídkou měli i my. V neposlední řadě nemůžeme zapomenout na Kafe jak lusk, kde se stavujeme snad při každé návštěvě Olomouce na výborně připravenou kávu.

Pokud už budete po návštěvě Entrée a místo malých chuťovek v bistrech dostanete chuť na pořádný kus masa, máme pro vás novinku. Na konci loňského roku se kousek od Entrée otevřela nová restaurace Steak. Šéfkuchař Jiří Dittrich přišel s konceptem steaků z lokálně chovaného hovězího.

Můžete si tu vychutnat špičková masa z farem Mitrovsky a Marwin, které fungují v bio režimu.

V samotné restauraci pak s touto surovinou dále pracují a uchovávají maso metodou suchého zrání, která přispívá k tomu, aby se zvýraznila chuť steaku a dobře upečené maso bylo jemné a křehké.

Pokud se vydáte v Olomouckém kraji i mimo jeho centrum, doporučíme vám dva podniky v Jeseníkách.

Restaurace Na Palubě je ve svém okolí známá středomořskou kuchyní a interiérem, v němž se opravdu cítíte jako na výletní jachtě. Druhým tipem v oblasti je restaurace hotelu Villa Regenhart. Nachází se v krásném prostředí zrekonstruované historické vily a servírují v ní mimochodem skvěle připravené steaky a ryby.

CIF24

Long Story Short Koncept moderního designového hostelu si už získal své fanoušky a skvělou pověst i v zahraničí. Patří k němu příjemná kavárna a bistro, kde servírují jednoduchá sezonní jídla z čerstvých surovin. Můžete si dát vydatné polévky, saláty nebo sendviče a posadit se v prostoru, který slouží pro sdílení a potkávání hostů. Naplánujte si návštěvu Olomouce letos v létě, dáme vám k tomu rovnou dva dobré důvody. V Long Story Short s prvními teplými dny otevírají svou terasu a gril, na kterém připravují skvělé burgery. Letos se ale těšte i na servírovaná jídla z grilu, neboť kuchyně směřuje k srpnovému otevření nového podniku, který se jednoznačně objeví na mušce všech fanoušků gastronomie. Rozšířené spodní patro budovy hostelu bude nést název Eatery a Bakery a stojí za ním Petr Heneš z Forbinen Taste a Jan Malý, který dříve působil v Esce. Theresian hotel & Spa Toužíte po nejlepší snídani ve městě? Vsaďte na hotel Theresian. V nabité bufetové nabídce najdete vše, na co si jen pomyslíte. Krom obvyklých snídaňových pokrmů nás překvapili domácí chia kaše, ovocné pěny, smoothie a velký výběr zdravých obilovin, oříšků a granol. Vyplatí se zajít si tam ale i na večeři nebo polední menu. Doporučujeme jejich výborná žebra, jejich dochucení se vyrovná barbecue z amerického jihu. Tak se nebojte vyzkoušet hotelovou restauraci, až budete příště v Olomouci. V Theresianu opravdu umějí vařit.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).