Astronomické léto sice začalo spíše podzimním počasím, ale za pár dní už budeme zase nadávat na rozpálené ulice a řešit, kam jít večer na skleničku a něco dobrého k jídlu. Poslední teplé týdny ale přinesly do hlavního města několik novinek, které doporučuji vaší pozornosti.
Nejde nezačít Manifestem – zajímavým počinem uprostřed Prahy, který jeho provozovatelé definují jako „kulturně-gastronomický pop-up“. Už dva týdny se z dříve opuštěné lokality nedaleko Masarykova nádraží, která čeká na zastavění, stalo místo ideální pro trávení volných odpolední a večerů.
Tvoří jej „městečko“ z černých kontejnerů, mezi kterými jsou rozesety stoly, židle a lavice. Kontejnery ukrývají stánky s jídlem a nápoji, případně designové obchody. V pondělí se tu promítají filmy, večer hrají djs.
Najdete tu populární ostravské hranolky Fæncy Fries, o chlazení zmrzlinou se stará Angelato, nabídka jídel zahrnuje moderní chlebíčky, dva nové koncepty pod taktovou SaSaZu, vegetariánská jídla od Entosvěta, českou podobu street foodu od CK Knödlrei a mnohem víc.
V úvodním týdnu byla zábavná akce Sklizena, které spolu s Nadačním fondem Mathilda učilo zájemce nakupovat prostřednictvím jiných smyslů, než je zrak. Nevidomá průvodkyně mě tak vzala do temného obchodu, sortiment mi dala osahat nebo očichat, a když jsem uhádla, co je v prodeji, prozradila mi cenu jednotlivých produktů. Aktuálně už kontejnery Sklizena fungují jako běžný obchod, takže když se v Manifestu rozsedíte, můžete si nakoupit něco na snídani.
Nechybí ani skvělá káva od Doubleshotu, doplněná o superletní nitro cold brew sycené dusíkem. Ochutnat můžete i čaj sencha připravovaný stejnou technologií a nitro negroni, které je silné jak pohlreichovská noha od kulečníku.
Zkrátka, Manifesto je náplavka pro dospělé, kteří netouží po sezení na zemi, chtějí jídlo i nápoje na úrovni a dokážou si užít všechno, co dvacet sedm kontejnerů nabízí.
Z food blogu Kláry Donathové dále čtěte:
Všechno je v „Topu“
Plzeň pro Pražáky
Buďme dobrými hosty
Brno, v břiše i v srdci plno
Najedeno
Kam se schovat před zimou
Už pár týdnů si vrabci cvrlikají o novém koktejlovém baru, který chystají dámy a pánové z Parlouru na Zámeckých schodech. Zatím se ví, že bude opravdu malý, vejde se do něj o málo víc než deset hostů. Nebude omezený jen na míchané nápoje, ale měl by uspokojit i milovníky vína. Schody Home Bar by měl přivítat první hosty každým dnem a já už jsem opravdu zvědavá.
Dobře zavedený už je po více než dvou měsících provozu Café Restaurant Kaprova 8, překvapivě na adrese shodující se s názvem podniku. Tuhle restauraci zaměřenou na moderní interpretaci české a rakousko-uherské kuchyně vřele doporučuji. Málokterý podnik mě tak potěšil hned při první návštěvě. Ceny jsou zatím mírné a vzhledem k lokalitě bych čekala, že s přibývajícím zájmem hostů půjdou nahoru. Takže neváhejte, klimatizace tam funguje stejně dobře jako kuchyně.
A pokud si léto nedovedete představit bez zmrzliny, rozhodně nezapomeňte navštívit zmrzlinový salon Crème de la crème, který už od konce dubna plní kornouty hostům na Národní 23. Zdejší zmrzlina patří mezi českou špičku a nebývají tu tak děsivé fronty jako v první provozovně v Husově 12. Myslí tu i na vegany nebo diabetiky a celkem tu mají snad čtyřicet druhů zmrzliny a sorbetů.
Nenechte si ujít ročenku Top Restaurace 2018, která vás provede tím nejlepším z české gastronomie. Hledejte ji na stáncích spolu s aktuálním vydáním týdeníku Euro, které vyšlo 25. června.