Menu Zavřít

GATES MOČIL NA JAVU

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

M i c r o s o f t     u     s o u d u

V USA se minulý týden začaly šířit pověsti o tom, že sedm týdnů trvající konfrontace Microsoftu s ministerstvem spravedlnosti už dělá Billu Gatesovi těžkou hlavu. Právě federální ministerstvo spravedlnosti pohnalo Microsoft před soud kvůli údajnému zneužívání monopolního postavení na softwarovém trhu.

Možná i proto se minulou středu vydal Gates do New Yorku, kde se ve středu objevil na večírku pořádaném Manhattanským institutem, který je znám jako bašta liberálních konzervativců. I zde však musel čelit otázkám týkajícím se nedávno oznámené fúze společností America Online a Netscape a jejich aliance s firmou Sun Microsystems.

MMF24

Ve stejný den pokračoval ve Washingtonu soudní proces proti Microsoftu. Jeho diváci měli šanci zhlédnout nové pasáže z Gatesovy výpovědi, kterou vyšetřovatelé letos v srpnu natočili na video. Největší ohlas přišel v momentu, kdy byl šéf Microsoftu konfrontován s obsahem e-mailu, který mu zaslal jeho podřízený Ben Slivka. „Toto léto se nám podaří úplně zničit Sun (Microsystems - pozn. red.). Zpráva dále obsahuje pasáž, ve které Slivka píše o programovacím jazyku Java z produkce Sun Microsystems a říká: „Budeme na něj močit, kdykoli to bude možné.

Když se státní zástupce David Boies Gatese zeptal, jaký smysl má citovaná pasáž, šéf společnosti Microsoft odpověděl: „Asi myslel, že dáme jasně najevo, že s ním (jazykem Java - pozn. red.) nemáme nic společného a vyvíjíme lepší produkty. Právníci Microsoftu pak okamžitě vydali prohlášení, v němž obvinili žalující stranu z účelového překrucování Gatesovy výpovědi.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).