Menu Zavřít

Gazdík našel ženicha. Vyvedou se lidovci a Starostové vzájemně ze sněmovny?

20. 3. 2017
Autor: Redakce

Šéf STAN Petr Gazdík měl poslední dobou těžký džob: pro své hnutí hledal „ženicha“. Bývalý sněmovní přívěšek Miroslava Kalouska proto obcházel všechny partaje a nabízel se jim jako „žádaná nevěsta“. Na všechny strany to hrál tak bezskrupulózně, až se místo o žádané nevěstě mluvilo o prodejné holce.

Po víkendu už je jasné, že Gazdík nejspíš utáhne lidovce. Ti se o sešli v Jihlavě a celkem těsně si odhlasovali, že se o volební sobotě odpoledne znovu chtějí masochisticky třást u televize, jestli podruhé nevypadnou ze sněmovny. Koalice dvou stran totiž musí ve volbách získat nejméně 10 procent hlasů, aby se do dolní komory dostala. To zatím lidovci se STAN prostým součtem nemají.

Což samozřejmě neznamená, že to dohromady nedají jiným součtem. Při volbách se lidem v hlavě dějí nevyzpytatelné věci, ostatně podívejte se do poslaneckých a senátorských lavic: mnohé naše volené zástupce byste čekali spíš v jiných státních institucích s ostrahou. Lidovecký risk přesto překvapí. Po čtyřech letech ve vládě je strana zhruba na stejných preferenčních číslech, jaká získala ve volbách 2013, kdy se po necelých čtyřech letech v exilu vrátila do sněmovny. Na KDU-ČSL víc než dost. Spojením se STAN znovu riskuje exil.

KDU-ČSL i STAN se teď logicky zaklínají podobným programem, nakonec co jim i zbývá. Nejsem si úplně jistý. Kromě toho, být v každé vládě a živit partajní bestii, jak by řekl David Rath, je programem lidovců dělání dětí, dotace a kompenzace zemědělcům a v neděli kostel - to kvůli hříchům. STAN v podstatě celostátní program nemá, což férově stvrzují i jeho celostátní volební preference: ty se pohybují od 1 do 2 procent. To z Gazdíkova hnutí dělá spíš nežádané závaží na noze než žádanou nevěstu.

Mýtus o ní šéf STAN zbytečně nadšeně stvořil po posledních místních a krajských volbách, v nichž STAN někde udělali slušný výsledek. Gazdík z toho chytl takovou kocovinu, až z ní zapomněl, že tak úplně nešlo o úspěch STAN; například v loňských krajských volbách získali 4 procenta, což v normálních partajích úplně neslaví. Vyšší volební zisky udělali hlavně díky spojením s různými lokálními spolky, což ovšem ve sněmovních volbách moc nefunguje.

Gazdík má navíc být volebním lídrem v Praze, již odjakživa nenávidí. Bylo to totiž právě jím vedené hnutí STAN, kdo Prahu připravil o 650 milionů korun ročně, když potřeboval své venkovské starosty a voliče uplatit pro ně výhodnějším přerozdělením daní. Své voliče samozřejmě uplácejí všichni politici, ti se pak ale na rozdíl od Gazdíka aspoň jako volební lídři necpou na místo vlastní loupeže. Ne tak bývalý vesnický učitel a skaut.

ebf - tip - debata

Podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka na spojení KDU-ČSL a STAN čekali i voliči. Fakt? Lidovci sice taky vždy šli s každým, pořád ale mají pro případ nouze aspoň Boha. STAN jde s každým i bez něj. Gazdík je snad jediný šéf politické strany, který se nabízel na sněmech prakticky všech partají – zprava i zleva. I když společná koalice lidovců a STAN ve volbách uspěje, bude to spíš peklo.

Přečtěte si další komentáře Petra Holce:

Dvoudenní bolestivá eutanazie

ODS obula v Praze záložácké kanady. A Klaus mladší na to jde hezky česky

Sobotka nemusí jezdit do Varšavy, aby Čechům řekl, že si za jídlo připlatí

Stařeckou hůl už Zeman má. Teď ještě vyjít s osmi tisíci měsíčně

Dá ČSSD úspěšným aspoň letenky na odlet, když je tak nenávidí?


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).