Menu Zavřít

Gazdík neztratí identitu. Nikdy ji neměl

27. 7. 2017
Autor: Redakce

Snad každý kromě STAN tušil, že jejich nerovná předvolební koalice s lidovci nikdy nedojde ani k volbám. Pud sebezáchovy KDU-ČSL prostě vždycky musel trumfnout i nejodvážnější ambice šéfa STAN Petra Gazdíka. Jeho nesourodé hnutí se teď po lidovecké zradě rozhodlo, že pro změnu zradí lidovce a půjde do voleb samo.

Proč ne. Na partu s 1-2 procenty předvolebních preferencí a nulovou historií samostatné sněmovní přítomnosti je to překvapivě odvážné rozhodnutí – a zvlášť na Gazdíka. Skoro jako vlézt do ringu s Mikem Tysonem. Legrační je ovšem Gazdíkovo zdůvodnění: „Naše členská základna ani kolegové další starostové ani naše podporující regionální hnutí nejsou připraveni podpořit čistou kandidátku KDU-ČSL, abychom se stali poslanci KDU-ČSL, a tím upřeli vlastní identitu a dále se v průzkumech i veřejném prostoru objevovali minimálně,“ řekl.

Fakt? A jakou asi vlastní identitu myslí? Gazdíka každý zná jako sněmovní a televizní stín šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska, který dal STAN na kandidátky TOP 09, protože jeho projekt mimo Prahu téměř neexistuje. V televizi pak proto nejen Gazdíka často uváděli jako politika TOP 09, což nelibě nesl, i když téhle straně vděčil za výtah do vysoké politiky. Každý Pražák taky ví, že nemá rád Prahu. Gazdík je bývalý učitel a já dodnes nevím, jestli třeba ohledně veřejné sféry stojí na straně TOP 09, nebo oborů. Tolik za jeho politickou identitu.

A identita celého STAN? Ano, Starostové a nezávislí jsou… Starostové a nezávislí. To občas zafunguje v místních a krajských volbách, ostatně lidé starostům důvěřují nejvíc ze všech politiků. Nejen Gazdík se proto rád nebezpečně opíjí výsledky v menších volbách. Celostátní parlamentní politika a její vnímání je ale něco úplně jiného. Tam si s novou kanalizací pro souseda nevystačíte.


K rozchodu lidovců a Starostů čtěte:

Koalice KDU-ČSL a Starostů končí. Lidovci chtějí členy STAN na kandidátkách

Lidovci mění kampaň. Kandidátky budou schvalovat příští týden

STAN půjde do sněmovních voleb samostatně

 Předseda STAN Petr Gazdík (vpravo) a první místopředseda Vít Rakušan


Nakonec jak taky může mít jednotnou celostátní identitu parta, jíž teď věrnost v různých krajích potvrdili SNK Evropští demokraté, Starostové pro Liberecký kraj, Karlovarská občanská alternativa, NOVÝ IMPULS, ZVUK 12, Tábor 2020, Starostové pro občany, Východočeši, Starostové a osobnosti pro Moravu… Co je to sakra například ZVUK 12? Na svých webových stránkách se pořád chystají na krajské volby 2016, což je na ně zřejmě ještě úspěch.

EBF24

A mimochodem: podívejte se 3 měsíce před sněmovními volbami na web STAN a místo programu a identity tam najdete „hodnotové desatero“. Začal jsem číst první hodnotový bod a brzy skončil. „STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ (STAN) jsou politickým hnutím, které ve svých programových dokumentech vychází z kořenů judaisticko-křesťanské morálky Evropy, plně se hlásí k ideálům evropské otevřenosti, humanismu a mravnosti, čerpající z odkazu vzniku samostatného státu, založeného na rovnosti mužů, žen…“ S tímhle vážně musíte jít do voleb jen sami.

Čtěte další komentáře Petra Holce:

ČSSD se zbavila Sobotky, realitu ale popírá pořád

Bělobrádek mluví jako správný lidovec. Zrada číhá za každým slovem

Všude dobře, doma nejlíp. S volbami do Česka vtrhla stupidita i zlodějina

S Chovancem přichází zákon, pořádek a samopal do každé rodiny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).