Menu Zavřít

Gazprom nahrazuje... Gazprom. Wingas zintenzivní činnost v Česku

13. 1. 2018
Autor: Profimedia.cz

Obchodník s energiemi Vemex patřící ruskému Gazpromu utlumuje v Česku činnost a rozprodává majetek.

Pražský hrad má od prvního ledna šesti hodin ráno nového dodavatele plynu. Až doposud zajišťovala dodávky společnost Vemex patřící ruskému státnímu molochu Gazprom a podle smlouvy měla zajišťovat plyn pro Hrad ještě po celý letošní rok.

Jenže Vemexu se nedaří, firma se začala postupně zbavovat majetku a jako dodavatel energií na tuzemském trhu prakticky končí. Dohodla se proto se Správou Pražského hradu na předčasném ukončení smlouvy. Nejen v této souvislosti se začaly objevovat zprávy, že se z Česka stahuje i samotný Gazprom.

To je však pravda jen částečná. Vedle Vemexu zde už léta funguje také obchodník s plynem Wingas se sídlem v hesenském Kasselu. Někdejší společný podnik německého koncernu BASF a Gazpromu vlastní od roku 2015 stoprocentně pouze ruská společnost. Po pádu sesterské firmy nyní plánuje Wingas svou činnost na tuzemském trhu naopak zintenzivnit a přebere i část jejích aktivit.


Kdo napálil oligarchu? Pátý nejbohatší Rus se soudí s miliardářem Plachým

 Pátý nejbohatší Rus Viktor Vekselberg


Symbolický Pražský hrad mezi ně sice nepatří (nově plyn pro Hrad zajišťuje Centropol Energy), podle šéfa pro oblast střední Evropy Hameada Ahraryho však Wingas převzal od Vemexu některé smlouvy s velkými odběrateli.

„Převzali jsme řadu kontraktů, které měl Vemex s dalšími obchodníky a s velkými průmyslovými podniky,“ uvedl pro týdeník Euro Ahrary. Hodnotu kontraktů ani jména nových zákazníků prozradit nechtěl, převzaté smlouvy od Vemexu však podle něj tvoří přes deset procent zákaznického portfolia Wingasu v Česku.

Domácnosti ne

Firma také zvýšila počet tuzemských zaměstnanců na šest a v současnosti se chystá přestěhovat z pražského Karlína do větších prostor na Pankrác. Počet pražských zaměstnanců však podle Ahraryho není zcela vypovídající, jelikož tuzemským trhem se zabývá řada lidí v domovském Kasselu a Vídni, kde má Wingas centrálu pro středoevropský trh a odkud do Prahy pravidelně zajíždí i Ahrary.

Podle Hospodářských novin je v běhu také prodej 51procentního podílu v dodavateli elektřiny a plynu Vemex Energie zaměřeném na domácnosti a také prodej plnicích stanic Vemexu na stlačený plyn CNG. O žádné z těchto aktiv však Wingas zájem nemá a plánuje se nadále soustředit pouze na velké zákazníky.


Svéráz ruských investic. V Česku neuspěly ani skupiny Lukoil a Gazprom

 Ruský kapitál v Česku - ilustrační foto


„V uplynulých deseti letech jsme vytvořili solidní základnu, prodáváme velké množství plynu a teď nám jde o to, tuto základnu stabilizovat, diverzifikovat a udělat udržitelnou. Nechceme měnit segment našich zákazníků, ale chceme jít na trhu více do hloubky. V oblasti průmyslových podniků se soustředíme na ty, které spotřebovávají velké množství energie, tedy hutnictví, sklárny, potravinářství, papírny a chemický průmysl,“ dodal Ahrary.

Wingas byl po liberalizaci energetického trhu v polovině minulé dekády jedním z prvních alternativních dodavatelů plynu v Česku. Vzhledem k tomu, že se nezaměřoval na domácnosti, však zdaleka nebyl vidět tolik jako Vemex. Na tom se pravděpodobně ani do budoucna nic nezmění.

MMF24

Firma přitom podle vlastních údajů zajišťuje zhruba 20 procent dodávek plynu do Česka, a po innogy (dřívější RWE) tak jde pravděpodobně o druhého největšího importéra. Podíly dalších dovozců však nelze ověřit, provozovatel plynovodů Net4Gas konkrétní čísla ani firmy nezveřejňuje. Polovina plynu dováženého Wingasem pochází z dlouhodobých kontraktů s mateřským Gazpromem, druhá polovina z krátkodobých nákupů na burze.

Přečtěte si také:

Ruská bankovní ruleta. Kdy je soukromá banka státní a naopak?

Šéf Lukoilu počítá s tím, že protiruské sankce potrvají 10 let

Tah Poldovkou: o zkrachovalou huť má zájem Rakušan Foltin


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).