Menu Zavřít

Gazprom už získal stoprocentní podíl

16. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Vemex

ebf - tip - debata

Ruský plynárenský gigant Gazprom již získal stoprocentní kontrolu nad firmou Vemex Praha, která letos v dubnu vstoupila na český trh s plynem. Klub plynárenských podnikatelů ČR (KPP) svůj pětiprocentní obchodní podíl ve Vemexu prodal.
KPP vlastní bývalá generální ředitelka Transgasu Alena Vitásková. „Téměř všechno je prodejné, záleží na ceně. Výhodná nabídka se neodmítá. Plynárenství zůstává i nadále oblastí, o kterou se budu zajímat. Dobré vztahy s významným producentem zemního plynu Gazpromem stejně jako se společností Vemex zůstávají touto transakcí nenarušeny,“ sdělila týdeníku EURO Vitásková. Cenu transakce však neprozradila.
Kupcem podílu KPP se stala švýcarská společnost EW East-West Consult, která je nepřímo kontrolovaná Gazpromem. KPP měl o svůj podíl údajně několik zájemců z tuzemska i ze zahraničí. Po jednáních však využila svoje předkupní právo švýcarská firma. Hlavními akcionáři Vemexu jsou německá ZMB, rakouská Centrex Europe Energy & Gas a již zmíněný EW East-West Consult. Všechny jsou majetkově spojené s Gazpromem.
Vemex zahájil dodávky zemního plynu do České republiky 1. října 2006, a to pro společnost Pražská plynárenská. Vstup Vemexu, který hodlá oslovit kromě domácností všechny takzvané oprávněné zákazníky (je jich 140 tisíc), na český trh je součástí evropské expanze Gazpromu.
Kromě Vemexu se na tuzemském trhu objevil i německý Wingas, v němž 65 procent vlastní koncern BASF prostřednictvím své dcery Wintershall a 35 procent firma ZGG Berlin, kontrolovaná Gazpromem. Vemex a Wingas hodlají v rámci liberalizace konkurovat společnosti RWE Transgas, který ovládá zhruba 80 procent českého trhu. (il)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).