Menu Zavřít

Generálské čistky

17. 12. 2009
Autor: Euro.cz

Armáda ČR Mgr.

EBF24

Armáda zažila minulý týden největší jednorázové změny od svého vzniku roku 1993. Odcházejí z ní, údajně na vlastní žádost, první zástupce náčelníka Generálního štábu (GŠ) Josef Prokš (vlevo), zástupce náčelníka GŠ a ředitel pro operace generálmajora Jiří Halaška (uprostřed) a bývalý dlouholetý velitel společných sil generálmajor Josef Sedlák (vpravo), toho času českého zástupce na velitelství NATO v belgickém Monsu. Každý z nich by mohl být přirozeným nástupcem náčelníka GŠ Vlastimila Picka po ukončení jeho čtyřletého funkčního období v roce 2011.
Halaška byl již v listopadu postaven mimo službu kvůli aféře dvou českých vojáků, kteří nosili v Afghánistánu nacistické symboly. K odchodu Prokše mohly podle Mladé fronty DNES vést závěry rozsáhlejšího vyšetřování dlouhotrvajících nedostatků armádních jednotek působících v zahraničí.
Podle informací týdeníku EURO mohou změny souviset se záměrem ministra Martina Bartáka, dosáhnout co nejdříve jmenování generála Ondreje Páleníka (ředitel vojenského zpravodajství) náčelníkem GŠ (z Bartákova popudu byl od roku 2006 již třikrát povýšen z hodnosti plukovníka do hodnosti generálporučíka). To však nepůjde tak rychle, protože Picek byl jmenován prezidentem republiky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).