Menu Zavřít

Giganty trpaslíkům

16. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Tahounem informatizace státní správy je úřad sociálního zabezpečení

O největší rozruch v IT byznysu se v právě končícím roce postarali státní úředníci a středně velké firmy. Státní správa masivně investovala do informačních technologií a stranou nezůstala ani aktivita ministerstva informatiky, portál veřejné správy. Malé a střední firmy se naopak dostaly do centra zájmu softwarových gigantů, kteří začali bojovat o jejich přízeň poté, co byl téměř rozebrán sektor velkých společností. Potěšitelný je fakt, že roste objem peněz investovaných do IT. Zatímco vloni české firmy a domácnosti utratily za moderní technologie 2,9 miliardy eur, tedy zhruba 90 miliard korun, letos by to mělo být přibližně o deset procent více. Pro rok 2008 se výdaje na IT v Česku odhadují kolem 4,4 miliardy eur. Agentura Pierre Audoin Consultants
uvádí, že podíl celkových IT výdajů na hrubém domácím produktu dosáhl 1,8 procenta, což je více než v Rakousku (1,5 procenta) a o něco méně než v Německu (dvě procenta).

Sociálka táhne samosprávu.

Zdá se tedy, že po několika letech stagnace se začíná v českém IT byznysu blýskat na lepší časy, na čemž se dozajista pozitivně projevil vstup země do Evropské unie. Část investic do informačních technologií, především ve státní správě, byla vynucená právě přičleněním k unii a potřebou dovybavit úřady nutnou technikou. Ne všechny projekty samosprávy však byly od počátku hodnoceny jednoznačně kladně. Informační systém pro Státní zemědělský intervenční fond byl zaveden na poslední chvíli v šibeničním termínu šesti měsíců. Otazníky se vznášely i nad způsobem výběru jeho realizátora, kterým byla bez výběrového řízení zvolena společnost SAP ČR. Kvůli problémům s elektronickou komunikací mezi ministerstvem pro místní rozvoj a Bruselem musely být zrušeny některé veřejné zakázky, které nebyly včas zveřejněny v úředním věstníku Evropské unie. Tahounem informatizace státní správy je instituce, o níž by to pravděpodobně málokdo čekal, Česká správa sociálního zabezpečení. Po elektronických žádostech o sociální dávky, které jsou často vysmívány a kritizovány, zavedla letos elektronické podávání evidenčních listů důchodového pojištění. Ty se jeví jako nepoměrně životaschopnější i proto, že tuto službu využívají firmy, a nikoli občané. S evidenčními listy je přímo spjato i spuštění portálu veřejné správy do ostrého provozu. Oblíbené dítko ministra informatiky Vladimíra Mlynáře je jedním z mála hmatatelných výsledků fungování nejmladšího českého ministerstva.

Velcí malým.

Ministr Mlynář se před nedávnem neopomněl pochlubit studií Economist Inteligence Unit. Analytici v ní velice kladně ohodnotili úroveň e-governementu v České republice, zároveň však konstatovali, že dostupnost především rychlého internetu je nedostatečná. Jinými slovy, ministerstvo to má moc hezky vymyšlené, ale používá to někdo?
I české pobočky softwarových gigantů přestaly opomíjet malé a střední firmy (SMB – Small and Medium Business). „Trpaslíci“ totiž rostou a poohlížejí se po kvalitním programovém vybavení. Nový produkt pro středně velké firmy uvedl na letošním Invexu SAP, malým a středním podnikům se začíná věnovat i Oracle, který těsně před Vánoci definitivně ovládl konkurenční PeopleSoft. Zůstává otázkou, zda SAP, který s podílem 54 procent dominuje českému trhu informačních systémů, dokáže ovládnout i sektor středně velkých firem, na kterém tradičně dominují menší softwarové společnosti nebo větší lokální firmy, jako je LCS nebo Unicorn.

ebf - tip - debata

Populární Česko.

Jméno České republiky se stále častěji objevuje mezi zeměmi, do nichž se velké firmy chystají přesunout některé své aktivity. Jednou z posledních vlaštovek je přesun administrativního centra SAP, v průběhu roku se také do Česka přestěhovalo IT centrum společnosti DHL, jehož celková investice by během pěti let měla dosáhnout půl miliardy eur, zhruba patnácti miliard korun. V případě stěhování nadnárodních firem do České republiky tak již není řeč jen o montážních halách, ale i o přesunu kvalifikovanějších činností, počínaje call centry a konče například vývojem softwaru. Česká republika je zřejmě oblíbeným místem Billa Gatese, zakladatele Microsoftu, největší softwarové firmy světa. V lednu sice pobyl v Praze jen jeden den, ale na začátku příštího roku přijede znovu. V rámci svého evropského turné navštívil Českou republiku i Craig Barrett, šéf Intelu, největšího světového výrobce procesorů. Oba manažeři se, celkem logicky, shodují v názoru, že digitalizace světa je nezastavitelná, a elektronická zařízení, která nás obklopují, brzy budou vzájemně komunikovat.

Nelegální spam.

Množství nevyžádaných e-mailů, takzvaného spamu, zřejmě začalo obtěžovat i česká zákonodárce. Na podzim letošního roku totiž vstoupil v platnost Zákon o některých službách informační společnosti, který kromě jiného reguluje nevyžádanou elektronickou poštu. Za rozesílání spamu může firma nebo jedinec zaplatit až desetimilionovou pokutu. Počet nežádoucích zpráv v českých e-mailových schránkách se ale nesnížil, možná i proto, že až 99 procent spamů přichází ze zahraničí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).