Menu Zavřít

Gigatunel

21. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Gazprom

ebf - tip - debata

MOSKVA (Reuters, rů) – Bývalí šéfové ruské společnosti Gazprom čelí dalšímu obvinění. Člen představenstva Boris Fjodorov uvedl, že dřívější vedení tunelovalo polostátní plynárenský gigant téměř deset let. „Z firmy se prostřednictvím oddělování majetku odčerpávaly zdroje v hodnotě kolem dvou miliard dolarů ročně,“ řekl pro agenturu Reuters.
Ruská vláda, která dosud drží v Gazpromu 38 procent akcií, vloni odvolala dlouholetého šéfa firmy Rema Vjachireva. Po jeho odchodu se nejprve do centra pozornosti dostala dceřiná společnost Sibur, která se dříve prezentovala jako nejúspěšnější investiční projekt Gazpromu. Nové vedení chce nyní zachránit alespoň část prostředků, které do ní mateřská firma vložila, a proto ji na začátku února poslalo do bankrotu.
Další tunely vedly přes dceřiné společnosti Itera a Strojtransgaz. Podivné účetní operace v těchto firmách prošly bez povšimnutí pravidelnými audity. Společnost PriceWaterCoopers, která se pod audity podepisovala, nyní bojuje v Rusku o záchranu prestiže (EURO 7/2002). Menšinoví akcionáři Gazpromu tvrdě požadují výměnu auditora. Šance na prosazení tohoto kroku se minulý týden zvýšily poté, co představitel Ruské kontrolní komory Michail Beschmelnicyn oznámil, že jeho úřad objevil při prověrce minulého účetnictví Gazpromu vážné nedostatky, na které auditor neupozornil.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).