Menu Zavřít

GLADIŠ VYCOUVAL DO DCEŘINNÉ FIRMY

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

A t l a n t i k     f i n a n č n í     t r h y

Bývalý nejvyšší šéf brněnské makléřské firmy Daniel Gladiš splnil to, čím vyhrožoval po říjnovém únosu své dcery. Minulý týden prodal svůj zhruba třetinový podíl ve firmě kolegovi Karlu Bastlovi, který se stal jejím největším vlatníkem.

To však neznamená, že by Gladiš zcela odešel z byznysu, jak chtěl ještě před časem učinit. Odkoupil totiž od své bývalé firmy její dceřinou společnost Atlantik Portfolio Management zabývající se správou portfolií pro klienty. „V poslední době jsem tíhl spíše ke spravování portfolií než k samotnému obchodování a věřím, že koupě APM mi umožní plně se v této činnosti realizovat, podotkl k tomu Gladiš, který nyní po zatím policejními složkami neprokázaném únosu dcery pobývá v zahraničí. Změnou vlastnické struktury se firmy stávají na sobě zcela nezávislými, nicméně jejich představitelé se dohodli na velmi úzké vzájemné spolupráci a podpoře. Dceřinou společností Atlantiku FT na českém trhu zůstává firma Atlantik Corporate Finance se sídlem v Praze.

EBF24

Společnost Atlantik finanční trhy, člen a akcionář Burzy cenných papírů Praha, vznikla v roce 1993. V roce 1997 realizovala obchody v celkovém objemu 112 miliard Kč. V letech 1996 a 1997 získala cenu britského měsíčníku Euromoney pro nejlepšího obchodníka s cennými papíry v ČR. Jejími zakladateli jsou Daniel Gladiš, později generální ředitel, Karel Bastl, jenž se stal prokuristou a Američan Michael Hobbs, jenž po sporech se svými českými kolegy firmu opustil a později za dosud nevyjasněných okolností utonul ve vaně, podle lékařů protože jej postihl infarkt.

Na jaře loňského roku se kolem Atlantiku strhnul skandál, když mu burza z nedostatečně objasněných důvodů a bez obvyklého předchozího uplatnění nižších sankcí pozastavila členství a po pár týdnech toto rozhodnutí zrušila. V říjnu odjel tehdejší generální ředitel firmy Daniel Gladiš ze země, když oznámil, že mu neznámí únosci unesli a poté bez výkupného vrátili dceru. Oznámil také, že svůj podíl ve firmě převede zdarma na její zaměstnance, ovšem po pár dnech si to rozmyslel s tím, že prozatím zůstane.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).