Menu Zavřít

GLOBAL ONE FRANCOUZŮM

23. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Telekomunikace

Kontrolu nad telekomunikační společností Global One získal France Télécom tím, že vykoupil od svých dosavadních partnerů - Deutsche Telekomu a americké společnosti Sprint - v tomto podniku jejich podíly. Francouzi zaplatí Němcům hotově za jejic h 29procentní podíl 2,755 miliardy dolarů a současně převezmou jejich dluh ve výši 188,5 milionu dolarů. Američané za svých 42 procent akcií získají 1,4 miliardy dolarů (včetně dluhů). France Télécom a Deutsche Telekom se zároveň zavázaly, že n ebudou bránit fúzi mezi Sprintem a americkým konkurentem Global One, firmou MCI WorldCom. Právě v ní drží obě evropské telekomunikační společnosti desetiprocentní podíl. Celková cena akvizice pro Francouze představuje (jako hodnota celého podni ku) 5,34 miliardy dolarů.

Experti ovšem uvádějí, že Global One se nyní bude muset mnohem výrazněji zaměřit na americký telekomunikační trh a také na Německo, které je v oboru evropskou jedničkou. Na rozjezd by mu mělo stačit ve smlouvě dosavadních partnerů zakotvené dv ouleté přechodné období, během něhož klienti, které přivedli Američané a Němci, budou nadále využívat služeb Global One.

ebf - tip - debata

Global One vznikl v roce 1996 jako mezinárodní telekomunikační společnost zaměřená na poskytování služeb nadnárodním firmám.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).