Menu Zavřít

GLOBALIZACE PO KRŮČCÍCH

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Deutsche Telekom dobývá Evropu i svět

Předseda představenstva světového a dominantního německého telekomunikačního gigantu Deutsche Telekom Ron Sommer tvrdí, že přišel pravý čas expandovat do světa. „Nehrajeme žádnou hru, ale velmi tvrdě pracujeme na globalizaci Deutsche Telekomu. Metodou není mohutný úder, ale postupné malé krůčky, prozradil týdeníku Stern.

Toto prohlášení přišlo krátce poté, co koncern převzal za 20 miliard marek čtyřku britské mobilní sítě One-2-One. „Postupujeme cílevědomě a systematicky ve všech důležitých sektorech: internet, mobilní síť, systémové projekty pro velké zákazníky. Nejprve Německo, teď Velká Británie, pak Spojené státy. A ve východní Evropě je také co dělat, řekl Sommer.

Do konce října už stihl Deutsche Telekom oněch „drobných kroků několik. Chorvatská vláda přijala nabídku na převzetí pětatřicetiprocentního podílu v hodnotě 850 milionů dolarů ve státní chorvatské společnosti Hrvatske Telekomunikacje. Německý kolos rovněž získá za zhruba dvě miliardy dolarů akcie provozovatelů mobilních telefonů v Maďarsku, Polsku a Rusku, které drží americká společnost MediaOne.

A konečně Sommerův obr nevyloučil, že vykoupí majoritní balík akcií partnerů ve francouzko-německo-americké telekomunikační alianci Global One. Všichni tři partneři - Deutsche Telekom, France Télécom a Sprint - by se měli dohodnout do tří měsíců. A průnik na trh v USA? „Nejsme pod časovým tlakem, citoval Reuters člena představenstva Gerda Tenzera.

Lokální hráč?

Deutsche Telekom, v němž i po částečné privatizaci drží stát 72 procent, s loňskými příjmy kolem 70 miliard marek a se 46,5 milionu linek je největším telekomunikačním podnikem v Evropě a třetím největším na světě. Jen v Německu má sedm milionů zákazníků, jeho afilace v mobilních spojovacích službách představují dalších více než šest milionů klientů na celém světě. Deutsche Telekom MobilNet je největším operátorem německé mobilní telefonie a zároveň největší evropskou online službou (2,8 milionu uživatelů). Pětadevadesát procent obratu připadá stále na domovskou zemi: pryč je však monopol a výsadní postavení ve Spolkové republice. V Německu se jen loni objevily dvě desítky nových operátorů, jejich přítomnost pocítili zákazníci ve snížených cenách a pozice Telekomu začala oslabovat. Tlak na ceny nemohl ignorovat ani on a k razantnímu snížení tarifů přistoupil letos v lednu. Do té doby stačil přijít o rovnou třetinu podílu na domácím trhu.

Snaha prosadit se o to více v zahraniční byla tedy nabíledni: první pokořenou zemí se měla stát Itálie.

Nevydařené námluvy.

Projekt plánované fúze s Telecomem Italia (EURO 17/1999), jež by byla v případě úspěchu největším spojením od konce 2. světové války (tržní hodnota 180 miliard amerických dolarů), ale zkrachoval. Když klíčoví akcionáři italského Telecomu nabídli svoje podíly k prodeji, převzal tohoto největšího italského operátora (loňský obrat 45 miliard marek) pětkrát menší Olivetti (EURO 22/1999). Výhrady proti plánovanému spojení Italů a Němců, a to kvůli možnému negativnímu dopadu na konkurenční prostředí, uplatnila ostatně i Evropská komise. Francouzi, s nimiž rozjel Deutsche Telekom na Apeninách slibný projekt třetího operátora Wind, označili italské námluvy svého partnera přímo za zradu. To nakonec přišlo Telekomu vhod. Místo aby veřejně přiznal, že v Itálii prohrál, tvrdil, že právě kvůli společnému projektu Wind z fúze vycouval. „Telecom Italia byl a je skvělým partnerem. Cesta k cíli však vede i jinudy, stojí v oficiální zprávě vedení koncernu. Krachem monstrózního plánu padla i slibná vidina proniknutí také na Balkán, kde Italové operují s řeckou firmou OTE, stejně jako další posílení přítomnosti v Rakousku (Italové vlastní čtvrtinu Telekomu Austria). Rozplynula se rovněž představa usnadněného nástupu do Latinské Ameriky - tady drží Telecom Italia společně s France Télécomem 60 procent argentinského Telecomu.

Sladká náplast.

Porážka v Itálii Němce vybudila. Spojené státy, Brazílie, Velká Británie, Nizozemsko - takový je seznam zemí, s jejichž operátory vedl Sommer po italském debaklu horečnatá jednání. Mohl si to dovolit: podle listu Handelsblatt disponovala společnost v té době pohotovými prostředky ve výši pětatřicet miliard marek.

Peníze pomohly k úspěchu: koupí ostrovního mobilního provozovatele One-2-One (šestnáct procent na trhu) za dvacet miliard marek si bonnský kolos vybudoval skvělou pozici na parketě rychle se rozvíjející britské mobilní telefonie. Pro názornost - zatímco ještě předloni měl One-2-One ztrátu 39 milionů liber (téměř 20 milionů marek), loni už skončil s čistým ziskem 112 milionů liber (343 milionů marek). „Nejsme ještě globální, ale jdeme správnou cestou, pochvaloval si ve Sternu šéf představenstva Ron Sommer.

Vzhůru na východ.

Nastal čas na „malé krůčky . Směr: východní Evropa. Chorvatsko prodalo za 850 milionů dolarů pětatřicet procent ve státní společnosti Hrvatske Telekomunikacje. „To zaručuje stabilitu státního rozpočtu pro rok 1999 a 2000 a připravuje cestu pro druhý stupeň privatizace, řekl pro Reuters chorvatský ministr financí Borislav Skegro. Telekom původně svou nabídku stáhl, ale byl do tendru opět přizván. Splaceno bylo 95 procent ceny, zbytek kupec zaplatí po přezkoumání dokumentace.

Dvě miliardy, které dá Telekom americké společnosti MediaOne, nejsou v porovnání s operací na druhé straně La Manche také příliš, ale ve hře je hodně: vstup do sítí v Maďarsku, Polsku a Rusku.

- Koupí 49 procent akcií, které má MediaOne ve společnostech Westel Radiotelefon a Westel 900, ovládnou Němci dvě třetiny maďarského trhu. Deutsche Telekom se už dohodl s maďarskou telekomunikační společností Matáv, jíž patří ve Westelu jedenapadesát procent akcií, že si na získání podílu ve Westelu vezme opci - v Matávu má Deutsche Telekom spolu s firmou AmeriTech necelých šedesát procent.

- Převzetím 22,5 procenta akcií, které drží Američané v polské společnosti Polska Telefonia Cyfrowa (PTC), posílí Deutsche Telekom své postavení ve vedoucí společnosti polské mobilní telefonie; nákupem balíku stoupne jeho přítomnost na pětačtyřicet procent. Na mírně zaostalém polském trhu už působí tři mobilní operátoři. Ve firmě Era GSM se Němci dělí o polovinu podílu s americkými kolegy US West.

Součástí nedávno oznámeného kontraktu s MediaOne je rovněž získání kontrolního podílu v ruské společnosti Russian Telecom Developement (RTDC), která má investice v devíti lokálních společnostech. Veškeré tyto aktivity, které chce za ony dvě miliardy bonnský gigant získat, zahrnují služby pro dva a půl milionu zákazníků. „Činnost ve východní a střední Evropě je logickým posílením přítomnosti firmy v této části kontinentu, hlásá šéf Deutsche Telekomu Sommer.

Francouzi v ofenzivě.

Horko však začalo být Němcům v jejich doménách - zatápět jim začali Francouzi, kteří Bonnu nezapomněli jeho pokus o italskou svatbu. Němečtí manažeři Deutsche Telekomu Paul B. Grosse a Helmut Rauschenbach ve správní radě třetího italského mobilního operátora Wind (49 procent Deutsche Telekom a France Télécom, 51 procent energetický podnik Enel) museli opustit svá křesla. Důvod? „Ztráta důvěry, zaznělo na valné hromadě. Neshody zpečetil začátkem října francouzský kolos průlomem na německý mobilní trh: jeho kořistí se stal operátor E-plus, v němž převzali Francouzi sedmnáctiprocentní podíl britské Vodafone. Télécomu se tak podařil husarský kousek - případným skoupením dalších podílů E-plus od největšího německého výrobce elektřiny RWE a firmy Veba (oba drží více než 60 procent akcií) by mohli hrát Francouzi jednu z hlavních rolí v zemi teď už největšího rivala. Oko za oko. Podle všeho však nelenil ani Ron Sommer. Nejnovější zprávyzařížského burzovního zákulisí hovoří o tom, že Deutsche Telekom tu získal balík akcií mediálního koncernu Vivendi. Tato společnost koupila v posledním říjnovém týdnu maďarského lokálního telefonního operátora United Telecom Investmens od rovněž francouzského Alcatelu, cenu společnosti neuvedly. „Touto koupí přebírá naše společnost patnáctiprocentní podíl na místním trhu pevných linek, uvedl pro Reuters ředitel maďarské divize Vivendi Telecom Hungary Sándor Polányi. United Telecom je se 460 tisíci pevnými linkami druhý za společností Matáv. Německý obr by tak zmíněnou transakcí jen dále posílil svou přítomnost v Maďarsku. Ale především: získáním Vivendi by na oplátku i on pronikl do sokova teritoria.

Základem spekulace se stala skutečnost, že šéf mediálního podniku Vivendi Jean-Marie Messier prodal šest milionů akcií novému vlastníkovi za podstatně vyšší cenu než denní burzovní kótace. Messier se odmítl vyjádřit, kdo že je novým akcionářem, kterému balík v ceně 820 milionů marek připadl, napsal německý Handelsblatt. „Ve hře jsou spojovací uzly pevných linek, na něž by se mohli napojit provozovatelé mobilů další generace. Pokud se Telekomu vstup povede, bude mít svého rivala na hlavním trhu pevné telefonie na navijáku, míní list.

Varovná čísla.

Pozornost musí německý kolos zaměřit i domů. Čistý zisk společnosti klesl za devět měsíců tohoto roku o devatenáct procent na 2,45 miliardy marek. Výsledky, které uveřejnila společnost koncem října, byly horší, než se čekalo, a výrazně je ovlivnilo snižování cen. Tržby spadly o tři procenta na 49,9 miliardy marek. „Jak se čekalo, nebylo možné kompenzovat v tak krátké době rozsáhlé snížení sazeb hovorného a z toho vyplývající pokles ziskových marží, píše se v prohlášení Deutsche Telekomu, které uveřejnila agentura Reuters. Koncern letos ve snaze čelit řadě nových konkurentů razantně srazil sazby u pevných linek, mobilních hovorů a internetového spojení. Tento krok ho přišel na bezmála sedm miliard. Spolkový statistický úřad usoudil, že telefonní sazby u pevných linek jsou už na dně - jen v říjnu klesly v porovnání s předchozím měsícem o plných 11,4 procenta. Hovory na mobil byly podle stejného zdroje přijatelnější jen o 0,9 procenta. Ceny meziměstských hovorů klesly v meziročním porovnání o 43,3 procenta, nejdražší jsou místní hovory, jejichž cena stoupla o 7,4 procenta. Mobilní telefonie zlevnila proti loňsku o téměř dvanáct procent.

Analytici netajili nad pádem zisku gigantu překvapení a vyjádřili znepokojení nad přetrvávajícími vysokými náklady na pracovní sílu a provoz pevných linek. „Deutsche Telekom má problémy s náklady, které neumím vysvětlit. Otázky jsou kolem podoby provozu, a zda má Telekom své náklady pod kontrolou, upozorňuje v Reuters analytik Frank Rothauge z firmy Sal. Oppenheim. Ekonomové i tak očekávají, že v posledním čtvrtletí roku se bude Telekomu dařit lépe - projevit by se měl především nákup britského mobilního operátora One-2-One. Sílí také počet uživatelů webových stránek - měsíčně jich přibývá kolem jednoho sta tisíce, od začátku roku se nově přihlásilo 900 000 a na konci roku by měl jejich počet dosáhnout devíti milionů. „Letošní rok je pro nás velmi těžký. Podnik bude potřebovat dva roky, aby se překonal propad cen, připustil v týdeníku Stern předseda představenstva Ron Sommer.

Desátek od Sprintu.

S určitým vylepšením situace může přesto Deutsche Telekom počítat. Vlastní totiž deset procent ve společnosti Sprint a hodlá těžit z její nedávné megafúze s firmou MCI Worldcom. Když podíl ve Sprintu prodá, měl by výnos překročit dvacet miliard marek. Sommer už ví kam s nimi: půjdou do Ameriky, kde chce Telekom posílit své pozice.

A plány Bonnu míří údajně i na Dálný východ: objektem zájmu je podle německého tisku Telecom Singapore, největší asijský telefonní koncern. „Telecom Singapore hledá spolupráci se zahraničním partnerem, netajil se v Der Spiegelu šéf koncernu Lee Hsien Jang.

Domácí konkurence ovšem také nezahálí. Druhý největší Mannesmann míří do Itálie (od Olivettiho koupil za patnáct miliard marek většinu Omnitelu) a do Velké Británie. Pokud se mu na ostrovech podaří koupit operátora Orange za gigantických 60 miliard marek, převezme tu vedoucí pozici. „Oběťmi kolosů se stávají zejména malé firmy, které teprve začínají svou síť budovat. Zatím neprofitují, ale jsou také pohříchu drahé, naráží nicméně na převzetí One-2-One (Deutsche Telekom), Orange (Mannesmann) a E-plus (France Télécom) jeden z německých burzovních expertů.

Naděje v kabelech.

Hodně očekávání vkládá Sommerův podnik do prodeje své kabelové sítě - management předpokládá, že se podaří ještě letos. Jenže jednání o jejím odkoupení už letos jednou uvízla na mrtvém bodě, a to když zájemce - Deutsche Bank - popudil nabízejícího lobbováním za vlastní zájmy v centrále Evropské unie. „Deutsche Bank chce koupit kabelovou síť za mnohem méně peněz a nekalou cestou, ozvalo se popuzeně z centrály Telekomu. Odezva přišla záhy: důvěra byla porušena, vzájemný projekt zkrachoval. Obchod s kabely v hodnotě minimálně 20 miliard marek má neskromný cíl: výstavbu moderní informační dálnice. Kolem osmnácti milionů německých domácností, které používají kabelovou televizi, by mělo v budoucnu takto získat nové služby: filmy na zakázku, placené televizní programy, počítačové hry a internet. Technicky vzato je například možné zapnout si z kanceláře doma přes kabel topení nebo mikrovlnnou troubu. Napojených uživatelů je přes sedmnáct milionů: kabelová společnost má být rozdělena do devíti regionálních společností, prodávající si chce ponechat čtvrtinu. Koncern nyní hovoří o dvaceti zájemcích, jména však tají.

Úspěch v dražbě.

Příslibem do budoucna je pro bonnský gigant i čerstvá výhra nové mobilní frekvence 1800 megahertzů. Boj o toto pásmo skončil totiž v Německu dříve, než se očekávalo. Rozhodnutí o držitelích licence padlo ve třetím kole: prosadili se dosavadní obři. Oba vedoucí operátoři na trhu - Mannesmann a Deutsche Telekom - získali nová pásma v dosud největší dražbě na telekomunikačním trhu za celkových 416 milionů marek. Mannesmann nabídl v prvním kole 396 milionů, v druhém kole přihazovala dceřiná firma konkurenta T-Mobil. Zbylí dva provozovatelé E-plus a E2 se třetího kola nezúčastnili. Vítězové získali, oč usilovali: každý z nich si smí nyní nárokovat polovinu vytoužené frekvence. „Naši akcionáři nemusí mít o své peníze žádné obavy. Přislíbené dividendy ve výši 1,20 marky budou vyplaceny, ujistil akcionáře Deutsche Telekomu šéf představenstva Ron Sommer.

Ron Sommer Kupujeme při každé příležitosti

Šéf Deutsche Telekomu Ron Sommer nerad slyší tvrzení, že jeho koncern usiluje o dominantní postavení na trhu. „Nejde o monopol, snažíme se prostě uspět. Bez odvahy to nejde a k věci patří i protiúdery. Boj na telekomunikačním poli je nadále otevřený. A my se cítíme být při síle, tvrdí první muž německého gigantu.

Telekom dosahuje 95 procent svého obratu stále ještě v Německu. To je příliš mnoho, než abyste se už mohli označovat za globálního hráče.

Nejsme sice ještě globální, ale rozhodně jsme na správné cestě - ve změte si jen převzetí One-2-One. Máme promyšlenou strategii: jejím vrcholem by měl být vstup na americký trh. Protože do Spojených států musí každý, kdo chce být v 21. století globálním telekomunikačním koncernem.

Když si ale nepospíšíte, zbudou na vás jen ležáky. Myslíte, že nezaostáváte?

Jistěže ne. Dříve pro nás nebyl vstup na globální trh možný. Telekom přišel na burzu teprve v roce 1996. A pak jsme museli plnit své povinnosti především doma: zbavit se úřednické image a vyzbrojit se do soutěže.

Koupě One-2-One vás přišla na 20 miliard marek. Máte ještě peníze?

V hotovosti máme asi 40 až 50 miliard marek. V budoucnu však tímto způsobem zcela jistě platit nebudeme. Pevně doufám, že se nám v příštím roce podaří vstoupit na burzu s T-Online a že budeme nabízet i naše podíly v mobilních operátorech. Z příjmů hodláme financovat koupi dalších firem. Když bude Telekom potřebovat koupit jako celek podobně velkou společnost, jako je on sám, budeme se muset v krajním případě obejít několik let bez zisku.

To nejsou právě dobré vyhlídky pro vaše akcionáře.

Ironie není na místě. Nepracujeme v krátkodobém horizontu, vytváříme vizi firmy, usilujeme o zvýšení její hodnoty. A proto musíme dočasně obětovat i zisk.

Ten už ostatně letos klesl - dopadla na něj tvrdá domácí konkurence. Jste schopni zvládnout pád tarifů?

EBF24

Pokles sazeb o 70 procent způsobil, že letošní rok je skutečně velmi obtížný. Nižším cenám jsme obětovali sedm miliard marek. Takový nápor nelze rychle strávit. Budeme potřebovat dva roky, než se vzpamatujeme a dosáhneme potřebného zisku v pevné síti.

Zpracováno podle týdeníku Stern

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).