Když před mnoha lety skončila povinnost uvádět na etiketách stupňovitost piva, stala se z většiny dvanáctek jedenáctka. Oběma příslušel titul ležák a každý stupeň znamená vyšší spotřebu té nejdražší suroviny, tedy sladu. Jedenáctka není špatné pivo, alkoholu může mít stejně jako dvanáctka, ale nemá tak plnou chuť a je prostě o třídu nižší kategorií než dvanáctka, ale legálně je to dnes jedna kategorie.
Nyní je už na obtíž i označení ležák a ministerstvo zemědělství chce toto označení zrušit. Ono totiž vyžaduje, aby pivo strávilo v ležáckých sudech alespoň čtyři týdny, což má zásadní vliv na kvalitu. Ale čas jsou peníze. Výsledkem bude, že za stejné peníze jako dvanáctku ležák dostaneme jedenáctku výčepní, které se bude říkat plné pivo.
A místo aby ministerstvo zavedlo v době rozšiřování nabídky různých druhů piva povinný údaj o tom, zda jde o pivo spodně, nebo svrchně kvašené, má být z etiket vymazán i údaj o obsahu alkoholu. Tohle ministerstvo je dlouhá desetiletí úřadem pro podporu podnikatelů v zemědělství a potravinářství a na spotřebitele kašle. Je ale třeba to dokazovat i na českém pivu?
Čtěte také:
Staropramen přesune distribuci do Letňan, z Radotína jej vyhnaly povodně
Pivovary zdvojnásobily export do Číny, vyvezly přes 22,5 tisíce hektolirů