Menu Zavřít

Přežije Round Up v Evropě? Stopy herbicidu byly nalezeny i ve zmrzlině

30. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Herbicid glyfosát, hlavní složka produktu firmy Monsanto s obchodním názvem Round Up, má podle části vědců rakovinotvorné účinky. Jeho stopy, byť v nepatrném množství, byly nalezeny třeba i ve zmrzlině. Nabízí se tak otázka, co to je nepatrné množství, pokud jej spotřebitel bude konzumovat od rána do večera v dalších produktech. V Evropské unii se vede bitva o to, zda má být od příštího roku zakázán.

Kdo si koupí v supermarketu balení zmrzliny, možná kromě fairtrade čokolády a vanilky narazí na další složku, o které neměl ponětí. Tou je glyfosát, který prodává americká firma Monsanto od roku 1974. Vyplývá to z výzkumu francouzského biologa Gillese-Erica Séraliniho a jeho amerického kolegy Johna Fagana.


Čtěte: Dalších pět let s kontroverzním glyfosátem. Země EU mu prodloužily licenci


Herbicid byl nalezen ve 13 vzorcích ze 14, včetně oblíbené zmrzliny Ben & Jerry, jež spadá po koncern Unilever. Vědci studii představili v Bruselu, kde se vede boj o to, zda bude glyfosát v zemích Evropské unie zakázán, nebo bude povoleno jeho další používání. Jde o pokračování sporu z minulého roku, kdy bylo jeho používání provizorně prodlouženo o jeden rok.

Firma Unilever odmítla, že by porušila zákon s tím, že její produkty jsou bezpečné a množství glyfosátu nepřekračuje evropskou legislativu.


Čtěte: Za koleje bez plevele. Evropští železničáři lobbují za proklínaný glyfosát

 Nádraží, ilustrační foto


Výzkum provedla americká organizace Organioc Consumers Association (OCA). Její ředitel Ronnie Cummins k tomu dodal, že značka Ben & Jerry zdůrazňuje nezávadný původ svých produktů z biochovů. Jedná se ale pouze o 6 procent používaných mléčných produktů. Zbytek pochází z chovů, které jsou krmeny geneticky modifikovaným krmivem. Na tyto plodiny se používá právě glyfosát.

„Výzkum naznačuje, že úrovně glyfosátu ve většině vzorků pravděpodobně znamenají zdravotní riziko. Regulované úrovně v EU a USA jsou založeny na zastaralých toxikologických modelech,“ vysvětlil Séralini, který se dlouhodobě věnuje geneticky modifikovaným potravinám a pesticidům. Glyfosát podle něj patří mezi hormonální disruptory a může znamenat zdravotní riziko už při konzumaci minimálního množství.

Glyfosát
Glyfosát (N-(fosfonomethyl)glycin) je širokospektrální systémový herbicid a desikant plodin. Je to organická sloučenina obsahující fosfor, konkrétně fosfonát. Používá se na hubení plevelů, zejména jednoročních širokolistých plevelů a trav, které konkurují zemědělským plodinám. To, že je herbicidem, bylo objeveno chemikem Johnem E. Franzem z firmy Monsanto v roce 1970. Monsanto jej uvedla na trh v roce 1974 pod obchodním názvem Roundup. Poslední komerčně relevantní patent firmy Monsanto ve Spojených státech amerických vypršel v roce 2000.
Zemědělci rychle přijali glyfosát, a to zejména poté, co Monsanto uvedlo na trh k glyfosátu odolné plodiny, což zemědělcům umožnilo likvidovat plevele bez hubení plodin. V roce 2007 byl glyfosát nejpoužívanějším herbicidem v zemědělském sektoru ve Spojených státech amerických a druhým nejpoužívanějším v domácnostech a zahradách, ve státní správě, průmyslu a v obchodu. Do roku 2016 došlo ke 100-násobně zvýšené četnosti aplikací a objemů herbicidů na bázi glyfosátu, částečně v odezvě na bezprecedentní celosvětový vznik a šíření plevelů rezistentních ke glyfosátu.

Zdroj: cs.wikipedia.org/wiki/Glyfosát

Francouzská zelená poslankyně Michèle Rivasiová tvrdí, že v Evropě by měl být produkt firmy Monsanto okamžitě zakázán. Glyfosát se běžně používá v přípravku Roundup v zemědělství a podle německého deníku Süddeutsche Zeitung se vykytuje téměř ve všech potravinách a dokonce i v dešťové vodě.


Jak se krmí v Česku. Čtěte více:

Geneticky neupravené Česko. Žádný zemědělec letos GMO nezasel

 Ilustrační foto


„Rostlinný jed glyfosát je přítomný ve všem. V chlebu, pivu, čočce, dokonce i ve zmrzlině. To vyvolává otázku, jak se bude kumulovat v těle, pokud začnete ke snídani s chlebem, v poledne sníte zmrzlinu a večer vypijete pivo,“ napsal mnichovský deník. Podle něj docházelo také k ovlivňování nezávislých vědců firmou Monsanto, aby výsledky jejich výzkumu byly pro glyfosát příznivé.

Vědci, kteří se zabývají výzkumem rakoviny při Světové zdravotnické organizaci, tvrdí, že glyfosát pravděpodobně rakovinotvorný je. O prodloužení používání glyfosátu rozhoduje Evropská komise, potřebuje získat u členských zemí kvalifikovanou většinu (55 procent zemí EU s 65 procenty obyvatel). Francie, Rakousko a Lucembursko už dříve daly najevo, že s prodloužením používání tohoto herbicidu nesouhlasí. Evropský parlament přijal nezávaznou rezoluci, ve které navrhuje ukončit používání glyfosátu do roku 2022.

Nemůže se rozhodnout

Český ministr zemědělství Marian Jurečka loni uvedl, že je třeba najít kompromisní řešení. Při posledním jednání Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva v Bruselu se vlády zemí EU na prodloužení registrace nedohodly.

Jurečka hlasoval pro prodloužení o dalších deset let, uvedl server Ekolist. Naopak zástupci Belgie, Řecka, Chorvatska, Francie, Itálie, Lucemburska, Malty, Rakouska, Slovinska a Švédska byli proti.

„Ministr Jurečka se zřejmě nemůže rozhodnout. Zatímco u nás tvrdí, že chce zúžit používání glyfosátu a zkrátit dobu jeho registrace, v Evropské unii zatím pokaždé hlasoval pro nejdelší navrhovanou dobu registrace bez dalších omezení,“ kritizovala českého ministra expertka Hnutí Duha na zemědělství Krála Kyralová.

Jiří Felčárek z Agrární komory ČR vnímá snahy o zákaz glyfosátu jako politické téma. „Rozhodnutí o zákazech některých účinných látek jsou bohužel jen čistě politická a předchází vědecká zjištění, závěry a doporučení. Tyto zákazy nutí zemědělce ke zvýšení aplikace jiných, a zpravidla již ne tak účinných látek, zvýšila se tím potřeba vjezdů na pozemky, přitom však ani zdaleka nedosahujeme původní efektivity a škody v porostech a spotřeba chemie jsou tak naopak vyšší. Tím do značné míry popíráme původní účel zákazů opírající se o ochranu krajiny a zdraví člověka. Diskuze by tedy měla být vedena na úrovni potřeby praxe, vědy a výzkumu se zohledněním všech faktorů, které ovlivňují zemědělskou prvovýrobu a nikoliv jen populismem a vyvoláváním strachu z neznámého,“ uvedl pro Euro.cz.

Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví míní, že s pesticidy by měli zemědělci nakládat opatrně, protože zabíjí živé organismy: „Z hlediska ochrany lidského zdraví i přírody je rozumné se pesticidům vyhnout všude tam, kde za ně existují bezpečnější náhrady.“

Stopy glyfosátu byly nalezeny v moči zajíce polního, což podle ekologů znamená, že se hojně využívá také v českém zemědělství. Nejvyšší koncentrace byly nalezeny na Židlochovicku na jižní Moravě, v oblasti s intenzivním zemědělstvím.

Zemědělský svaz ČR v dubnu uvedl, že glyfosát není podle Evropské agentury pro chemické látky (ECHA) karcinogenní. Jednostranný zákaz v EU by se promítl do konkurenceschopnosti evropských zemědělců, tvrdí svaz. Nicméně jeho předseda Martin Pýcha připustil, že by se pesticidy měly používat jen v nezbytně nutném množství. Spotřeba glyfosátu poslední roky v ČR klesá. V roce 2012 to bylo přes milion litrů, nyní to je necelých 700 tisíc litrů, uvedl zemědělský svaz.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Kolos je na světě. Bayer koupil Monsanto za 1,6 bilionu

Ryby ohrožuje „žravost“ Američanů. Spasit je mohou mořské řasy

Čína si zpustošila půdu. Zdravé jídlo se stalo luxusem

Ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).