vietnamci v praze Jeďte na stanici pražského metra Opatov, nastupte na „stopětašedesátku“, vystupte v Libuši a ten kousek do Sapy už dojdete pěšky.
Za 32 korun jste v autentické jihovýchodní Asii.
Najednou jste na chudším předměstí Hanoje nebo v centru provinčních vietnamských městeček.
Vypadá to stejně, voní to stejně, (ne)uklizené je to stejně a většina místních je stejná.
Jsou dvě skupiny Čechů, kteří jezdí do Sapy.
Jedna na nákupy všeho toho východoasijského levného zboží. Ta druhá tam chodí proto, že má ráda kuchyni jihovýchodní Asie a nikde jinde nenajde srovnatelné spektrum sezonní nabídky.
Před 25 lety člověk na předměstí Washingtonu nedostal slušné italské kafe, ale zase na druhé straně dostal pho bo ve vietnamských komunitách, třeba ve West Falls Church. Setkání s vietnamskou kuchyní je formativní zkušenost a je výhodou, když se k ní dostanete přes nějakou jinou zemi, protože originál v celém spektru… může odradit. Najít po pár letech „sucha“ v Česku asijskou tržnici, která vypadala ale úplně stejně jako ta ve West Falls Church, to byl pak malý zázrak. Pardon, Sapa.
Dneska je podstatné, že tady najdete plejádu čerstvé sezonní asijské zeleniny a bylinek ze zahradnictví v pražské Chuchli, hned vedle dostihového závodiště, a v Sapě to mají z první ruky. Bez toho zdařilou verzi vietnamské a thajské kuchyně buď nezvládnete vůbec, anebo za mnohem větší peníze. Mají v podstatě všechno, od nevyhnutelně potřebného koriandru přes rau ram alias Persicaria odorata, bez níž nelze uvařit famózní malajskou polévku Kari laksa. Mají tady opravdu čerstvé listy povijnice, mladé listí hořčice nebo korejského zelí bok choi a spoustu jiné listové zeleniny.
Všichni pražští kuchaři, co kdy k Asii přičichli, se tady dříve nebo později potkají, většinou u „Toníka“, jednoho z mála Vietnamců, který se na mimoasijskou komunitu specializoval a dnes dostává skoro polovinu obratu od lidí, kteří „asii“ vaří, aniž by odtamtud byli. Dá vám například všechno, co potřebujete pro to správné pho bo, vietnamskou národní polévku. Je to dobré, rychlé a zdravé jídlo – ultimátní McDonald’s dietologa. Z hlediska ingrediencí a doby přípravy dost složitý hovězí vývar z kostí, kombinovaný s rýžovými nudlemi, které se udělají za pár vteřin, stejně jako pár deka libového syrového hovězího, které se tam spolu s bylinkami hodí až při servírování, a pak se jen dochucuje limetou, chilli, mátou, thajskou bazalkou, koriandrem a dalším listím, jehož názvy vás nebudu unavovat. Dneska jste v Americe za hlupáka, když si pho bo aspoň občas nedáte; stejně tak v Austrálii. Před pár lety to přišlo do Berlína, v Paříži to měli dávno, Anglie dělá trochu drahoty, ale v Praze bude za pět let pho bo „na stojáka“ úplně všude. Do té doby okoukněte a očichejte Sapu, malý český Vietnam. Elektronické účtenky přijdou až od roku 2016. l
O autorovi| Miroslav Zámečník • zamecnik@mf.cz