Menu Zavřít

Go, Valeski, go

7. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Boj rivalů skončil

Když na pražském mistrovství předával po zápase českých hokejistů s týmem USA generální ředitel Eurotelu Terrence Valeski dary nejlepším hráčům, mnoho manažerů, sedících ve sky boxech Sazka Areny, v tom vidělo určitou symboliku. Prohráli Češi, vyhráli Američané. Při americké hymně Valeski neskrýval svou hrdost a jako správný vlastenec přiložil pravici na srdce. V tu chvíli bylo z hlediště slyšet pokřik: Terry, go home! Těžko někdo z povykovačů tušil, že za dva dny se jejich přání naplní a Valeski na post generálního ředitele Eurotelu rezignuje. Má sice kontrakt do letošního listopadu, ale po událostech z předchozího týdne nemohl věřit tomu, že ho noví jednatelé, dosazení vedením mateřského Českého Telecomu, nechají na postu generálního ředitele až do Jéžíška.
Charismatický Valeski měl v českých finančních a podnikatelských kruzích řadu příznivců, a dokonce i obdivovatelů. Skutečnost je nicméně taková, že Český Telecom koupil Eurotel, a ne naopak, i když se v průběhu minulého a neúspěšného kola privatizace českého telekomunikačního monopolu objevil názor, že by to nebyl tak špatný nápad. Eurotel byl a je na rozdíl od Telecomu považován za tržně orientovanou a dobře řízenou firmu. Podobné myšlenky byly ale udušeny hned v zárodku. Znamenalo to jediné: diktovat bude matka, nikoliv dcera. A to i poté, co Český Telecom zaplatil za kontrolu nad Eurotelem více než miliardu dolarů. Zdálo se, že Valeskiho skupina dokáže s týmem nového ředitele Českého Telecomu Gabriela Berdára harmonicky spolupracovat, a to jen proto, aby výnos z privatizace obou telekomunikačních firem byl pro státní kasu co nejvyšší. Vždyť manažerská odměna obou šéfů i jejich týmů mohla být tučná.
Jenže do hry vstoupili politici. Nejde jen o souboj dvou mladých a ambiciózních ministrů, Stanislava Grosse a Vladimíra Mlynáře, kteří budou po dubnových a květnových událostech kolem Českého Telecomu do smrti nepřáteli. Ještě že se ministr financí Bohuslav Sobotka probral a začíná se v této hře konečně angažovat. Jde totiž o skutečně velký balík peněz.
I proto je skupina politiků, kteří se již léta točí kolem Českého Telecomu a Eurotelu, mnohem širší a strukturovanější, než se na první pohled zdá. Kromě oné bitvy o Valeskiho svedou politici kolem privatizace Českého Telecomu ještě jednu. Vybírá se totiž privatizační poradce, který by měl navrhnout nejlepší model prodeje. Kdekdo by si pomyslel, že klíčové kroky poradců budou opět diktovat politici. Avšak ten, kdo si přečte příslušné dokumenty, musí být překvapen, jak velké pravomoce a moc bude poradce mít. Na zasedání hodnotící komise pro výběr poradce, složené ze státních úředníků, bylo minulý pátek zase jasně vidět tentýž politický řez jako v bitvě o Valeskiho. Pokud výběr poradce ministr Sobotka neuhlídá, může být celá privatizace zpochybněna.
Zastavme se ještě u výběru poradce. Kdyby sázkové kanceláře vypisovaly na vítěze kursy, favoritem by byl poradenský tandem CSFB/Česká spořitelna. Jenže den před zasedáním komise pro výběr poradce v deníku MF Dnes generální ředitel spořitelny, Američan Jack Stack prohlásil: „Proč je šéf Eurotelu nucen odstoupit, když vykazuje úspěchy? Je to snad způsob, jak odměnit manažery, kteří toho tolik vykonali pro akcionáře i klienty?“ Kdo zná Jacka Stacka, minimálně tak charismatického manažera, jakým je Valeski, nemůže ho ani ve snu podezírat z toho, že by chtěl tendr na poradce ovlivnit, nebo nedej bože z toho, že se spojil s politiky, kteří stáli za Valeskim a mají mezi soutěžícími poradci své koně. Přesto si podle informací týdeníku EURO část politiků Stackův výrok vysvětlila po svém…
V anketě MF Dnes s titulkem „Manažeři hájí šéfa Eurotelu“ vyjádřili svůj názor pouze čtyři manažeři a šéf Americké obchodní komory Weston Stacey. Nejde určitě o reprezentativní vzorek „elity českého byznysu“, navíc jeden z dotázaných byl Pedro Pick, kterého list uvedl jako člena představenstva Staropramenu. V kauze Valeski není ale Pick ani zdaleka nezaujatý, má k Českému Telecomu, rozuměj Eurotelu, mnohem blíž než k pivu. Loni se silně angažoval při transakci, ve které Český Telecom koupil čtyřicetidevítiprocentní podíl v Eurotelu, nemluvě o jeho blízkém vztahu k ministrovi informatiky Mlynářovi a k Unii svobody.
Důležité je, kdo Valeskiho nahradí v čele Eurotelu? Říká se, že to bude nový jednatel firmy Michal Heřman. Ten už v Eurotelu pracoval na postu finančního ředitele, s Valeskim se před třemi a půl lety míjel. Součástí bitvy o ovládnutí Eurotelu byla také zpráva, že Heřman neodešel dobrovolně. Nesl prý odpovědnost za tehdejší nepovedenou předvánoční kampaň s názvem „Go, Jéžíšku, go“. Heřman vše popírá a výsledky kampaně považuje za skvělé. I když nenazve Eurotel – třeba v čele s Heřmanem – svou novou kampaň „Go, Valeski, go“, trh do budoucna oddělí dobu na Valeskiho éru a na dobu, která přijde po něm. Heřman má laťku nastavenou hodně vysoko.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).