Stručný průvodce po londýnských barech, kavárnách a restauracích Londýn je jedním z nejmultikulturnějších měst Evropy a tomu odpovídá i jeho gastronomická nabídka.
Dostanete tu úplně všechno, a to nejen v obchodním domě Harrods, jehož heslem je „Všechno pro všechny, všude“. Když už jsme u něj, tak jeho oddělení potravin v přízemí si rozhodně nenechte ujít. Možná vás překvapí nejen šíře nabídky, ale i její cenová dostupnost. Co si nakoupit něco z báječně vypadajících lahůdek, láhev vychlazeného šampaňského a udělat si v Hyde Parku piknik na úrovni?
Možností, kde se v Londýně skvěle najíst a napít, je nekonečně mnoho, od snídaně po drink v některém z nejlepších světových barů. Uvedený výčet podniků berte proto jen jako inspiraci. Zejména etnických restaurací všeho druhu je v Londýně přehršel, a i když vsadíte na vlastní instinkt, pravděpodobně se nenajíte špatně.
Snídaně
Milovníkům dobře připravené výběrové kávy, zajímavého jídla a dlouhých snídaní doporučují Workshop Coffee. Workshop má aktuálně čtyři pobočky a skvělou kávu dostanete v každé z nich. Na snídani se ale vypravte do Clerkenwell Road. Můžete si tu dát třeba vejce Benedikt se zauzenou šunkou nebo ve vegetariánském provedení se špenátem.
Výborná jsou zapečená vejce s fetou a chorizem, na své si tu přijdou i fanoušci sladkých snídaní a vyznavači zdravého životního stylu. O víkendu tady dostanete i slavné koblihy ze St. John – restaurace, kterou žádný seriózní foodie nemůže při návštěvě Londýna vynechat.
Obědy a večeře
Na oběd zkuste některou z čínských restaurací v Soho. Třeba mou nejoblíbenější, hned na jeho okraji, za rohem od Leicester Square. Dlouhé roky se jmenovala London Jade Garden. Loni prošla rekonstrukcí i změnou názvu. Původně omšelá restaurace změnila design i pojmenování na Orient London, nabídka jídel naštěstí zůstala téměř beze změny, stejně jako způsob jejich objednávání. Na formulář psaný v čínštině, ve kterém jsou vyznačena všechna jídla z menu, stačí počtem čárek zaznamenat počet porcí každého jídla, které si budete přát. Nebojte se toho, nabídka je opatřena fotografiemi a anglickým popiskem, prostudovat si ji můžete předem na internetu. Řekla bych, že 90 procent hostů je čínského původu, ale nikdo tu na vás nebude koukat skrz prsty. Dám vám jednoduché doporučení, objednejte si cokoli s krevetami, tak to už dlouhé roky dělám já. Dim sum knedlíčky, smažené rolky i rolky cheung fun připravované v páře, prostě to, co vás v menu zaujme. Když se rozhlédnete kolem, zjistíte, že všichni objednávají neuvěřitelný počet jídel. Tak neváhejte a přidejte se. Za 20 liber na osobu se tu najíte královsky.
Večer se menu mění a nabídka dim sum je omezená, zato se podává vynikající pekingská kachna.
Na oběd či večeři také vyzkoušejte jakoukoli restauraci slavného kuchaře italskoizraelského původu Yotama Ottolenghiho. Já mám ráda tu ve Spitalfields, pár kroků od Liverpool Street. Moderní jídla s vůní Blízkého východu plná zeleniny a skvělé chuti. Navíc tu můžete nakoupit spoustu gastronomických dárků, které možná vaše blízké potěší víc než tričko s nápisem London. Ceny jsou tu velmi přiměřené, nasnídáte se do 15 liber, naobědváte do 25 liber a ručím vám za to, že takové jídlo u nás neochutnáte.
Pokud si budete chtít udělat výlet za hranice všedních dnů i centra Londýna, jeďte se podívat do Wimbledonu (zóna 3). Nejenže je krásný, ale především tu před pár měsíci otevřel malou restauraci asi o 25 místech Nobuhisa Takahashi, bývalý šéfkuchař slavné restaurace Nobu. Restaurace je jednoduše pojmenovaná po svém majiteli – Takahashi a řečený Taka tu vaří úžasná japonská jídla, která hostům servíruje jeho žena Yoko. Může se stát, že budete čekat trochu déle, ale čekání se vyplatí. Jídla jsou v podobě menších tapas porcí, tři čtyři porce na osobu se zdají akorát a průměrná cena je deset liber s výkyvy nahoru i dolů. Ulice, kde se restaurace nachází, není nejmalebnější, samotný podnik už je ale jiný svět, ze kterého se vám nebude chtít odejít.
Bary
Samostatnou kapitolou jsou londýnské bary, které bezesporu patří mezi světovou špičku. Právě v Londýně najdete Artesian Bar (v hotelu The Langham), který byl opakovaně vyhlášen magazínem Drinks International za nejlepší bar světa a jako head barman tu několik let působil Brňan Alex Kratěna, který nyní chystá otevření vlastního podniku. Za barem American Baru hotelu Savoy můžete pro změnu potkat Erika Lorincze, nejslavnějšího slovenského barmana, který rovněž roky boduje ve světových soutěžích. Chceteli si užít Londýn se vším všudy, dejte si v American Baru Green Park, drink na bázi ginu s vůní i chutí bazalky, který pro své hosty vymyslel právě Erik Lorincz. Skleničkou tohoto drinku považuji gastronomickou návštěvu Londýna za dokonanou.
Čaj
Vlastně ještě chybí čaj o páté. Na ten nejstylovější se chodí také do hotelu Savoy. Podává se poněkud paradoxně od 13.00 do 17.45 hodin v nádherném prostoru Thames Foyer a za tenhle zážitek zaplatíte lehce přes 50 liber. Na druhé straně, proč se jednou za život necítit jako člen britské královské rodiny, že? A do American Baru už to potom nebudete mít daleko.
Workshop Coffee
27 Clerkenwell Road, Clerkenwell, Londýn Otvírací doba: Po: 7.30–18.00, Út–Pá: 7.30–19.00, So–Ne: 8.00–18.00 https://workshopcoffee.com clerkenwell@workshopcoffee.com Takahashi 228 Merton Road, Wimbledon, Londýn http://www.takahashirestaurant. co.uk/ hello@takahashirestaurant. co.uk Otvírací doba: St–Čt: 18.00– 22.00, Pá: 18.00–22.30, So: 12.00–14.30, 18.00–22.30, Ne: 12.00–21.00
Orient London 15 Wardour Street, Londýn http://www.orientlondon. com/ info@orientlondon.com Otvírací doba: Po–Čt: 12.00–23.30, Pá–So: 12.00–24.00, Ne: 11.00–23.00
Artesian Bar The Langham Hotel, 1C Portland Place, Londýn http://www.artesianbar. co.uk/ info@artesianbar.co.uk Otvírací doba: Po–So: 11.00–2.00, Ne: 11.00–24.00
Ottolenghi Spitalfields 50 Artillery Lane, Spitalfields, Londýn http://www.ottolenghi.co.uk/ spitalfields/ spitalfields@ottolenghi.co.uk Otvírací doba: Po–Pá: 8.00–22.30, So: 9.00–22.30, Ne: 9.00–18.00
American Bar The Savoy Hotel, 100 Strand, Londýn http://www.fairmont.com/ savoylondon/dining/ americanbar/ savoy@fairmont.com Po–So: 11.30–24.00, Ne: 12.00–24.00
O autorovi| Klára Donathová, spolupracovnice redakce