Menu Zavřít

Google Assistant letos zamíří do Česka. Možná za vás bude umět i telefonovat

10. 5. 2018
Autor: Google

Google oznámil, že v roce 2018 zamíří Assistant i do Česka. Navíc se naučí řadu nových funkcí, například telefonovat a rezervovat místa v restauracích nebo domlouvat návštěvu kadeřnice.

Google na své vývojářské konferenci I/O 18 hned na úvod potěšil i Čechy. Jeho Assistant bude ještě letos dostupný ve více než 30 jazycích (a 80 zemích) včetně češtiny. To je dobrá zpráva hned ze dvou důvodů.

Jednak si konečně plnohodnotně užijeme hlasovou asistenci, protože společnosti Apple, Microsoft ani Amazon ty své ještě nepočeštily. A jednak by to konečně mohlo znamenat, že u nás Google začne prodávat hardware. Jeho Store je totiž alespoň v zahraničí vázaný na dostupnost Assistanta. Když bude v Česku, nic nebude bránit oficiálnímu prodeji Pixelů, Chromebooků, chytrých hodinek, reproduktorů Home apod.

Pěkně prosím

Assistant se navíc naučí nové funkce, byť ne všechny budou dostupné všude. Google umí například rychle (v řádu týdnů) přidávat nové hlasy. Momentálně jich přidal šest a během roku ještě přinese hlas zpěváka Johna Legenda. Google využívá technologií své dceřinky DeepMind zabývající se strojovým učením a slibuje, že hlasy budou ještě přirozenější než dřív.

Dále se Assistant naučí rozeznávat, jestli mluvíte k němu, či někomu jinému. Konverzaci sice zahájíte klasickým „Hey Google“, ale později už obejdete bez této fráze. Assistant také rozpozná více složitější dotazy týkající se více předmětů. Například: „Jaké je počasí v Praze a Brně?“ Zajímavost: Podle Googlu prý lidé oslovují asistenta kvůli počasí asi 10 000 různými způsoby.

Uživatelé budou moci tvořit vlastní tzv. Rutiny. To jsou příkazy, které spustí více akcí současně. Například řeknete „jdu spát“ a Assistant vypne televizi, ztiší zvuk na mobilu, rozsvítí v ložnici atd. Vše bude záležet na tom, jak chytrou domácnost máte. Assistanta již prý podporuje přes 5000 zařízení a spotřebičů.

ebf - tip - debata

Tam, kde fungují rodinné účty (tedy i v Česku), budou moci rodiče nastavit, aby Assistant u dětí reagoval jen v případě, že poprosí. Virtuální člen domácnosti běžně poslouchá na slovo, ale to by prý mohlo děti naučit, že všechno dostanou okamžitě bez remcání. Při komunikaci s jinými lidmi by pak mohly být nezdvořilé.

Celý článek si přečtěte na Cnews.cz


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).