Menu Zavřít

Google optimalizoval na Bermudách. Ušetřil 3,7 miliardy dolarů

3. 1. 2018
Autor: Profimedia.cz

Společnost Google v roce 2016 přesunula na firmu na Bermudách 15,9 miliardy eur, díky čemuž ušetřila na daních nejméně 3,7 miliardy dolarů (přes 78 miliard korun). Google používá konstrukci daňové optimalizace, známou jako „dvojitá irská s holandským sendvičem“, aby většinu zisků z aktivit mimo Spojené státy uchránil před zdaněním.

Internetový gigant má v Irsku dvě firmy, a to Google Ireland Ltd a Google Ireland Holdings. První shromažďuje většinu mezinárodních příjmů z reklamy a pak tyto peníze převádí na nizozemskou dceřinou společnost Google Netherlands Holdings BV. Ta poté peníze převede na holding Google Ireland Holdings Unlimited, který sídlí na Bermudách, kde platí nulovou daň. Firma je jen prázdnou schránkou, uvedl list HET Financieele Dagblad.


Kdo vyhraje volby? Odpoví Google Street View

 Automobil Google Street View, ilustrační foto


Použití dvou irských subjektů a nizozemské mezi nimi dává této praxi název „dvojitá irská s holandským sendvičem“. Obdobně se chová také dceřiná společnost Googlu v Singapuru. Částka, kterou Google v roce 2016 tímto způsobem přesunul, byla o sedm procent vyšší než v předcházejícím roce, uvedla agentura Bloomberg.

WT100

Google je kvůli přesunům peněz za účelem úspory na daních pod tlakem regulačních orgánů po celém světě. Irská vláda přesuny známé jako „dvojitá irská“ od roku 2015 neumožňuje, platí to ale jen pro nově příchozí firmy. Podniky, které tento způsob užívají z dřívějška, to tak mohou činit až do konce roku 2020.

Čtěte také:

Trapas královské rodiny: nehlídané miliony skončily v daňových rájích

Bono, Apple, Nike. V síti Paradise Papers uvízla velká jména

Apple a ti druzí. Největší firmy drží v daňových rájích desítky bilionů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).