Menu Zavřít

Gourmet revue

11. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Krátké zprávy

Zátiší Group Lekce od šéfkuchaře Řetězec Zátiší Group oznámil, že zahajuje kulinářské kurzy v restaurantu Bellevue. Pod vedením šéfkuchaře Petra Bureše nebo jeho francouzského spolupracovníka Jacquese Auffrayho se mohou kuchaři-amatéři naučit leccos o přípravě rizota, o výběru, zpracování a servírování ryb či o tradiční francouzské kuchyni.
Lekce jsou tříhodinové a probíhají v úterý, ve čtvrtek a v sobotu od 13 hodin v profesionálně vybavené kuchyni restaurantu. Mistři kuchyně slibují, že odtajní některé ze svých triků.
Kvalitu kurzu by mělo garantovat i omezení počtu účastníků jedné lekce na čtyři osoby.
Více na www.zatisigroup.cz

Text k fotografii:
V exkluzivním prostředí restaurantu Bellevue účastníci kuchařských lekcí nakonec zkonzumují, co si navařili

bitcoin_skoleni

Château Latour Blbá nálada zneklidňuje Bordeaux Frederique Engerer, prezident vinařství Château Latour, jednoho z pěti elitních v oblasti Bordeaux, se netají obavami z dopadů krize. Při návštěvě Svatováclavské vinice v areálu Villy Richter na Pražském hradě musel připustit, že vinařství znepokojují „…nižší objednávky od našich tradičních firemních zákazníků, ale ještě důležitější je fakt, že když chcete vychutnat perfektní víno, musíte k tomu mít perfektní náladu. K té naneštěstí nepřispívají aktuální ekonomické problémy světa. Skvělé víno podtrhne příjemnou atmosféru, ale pokud se milovníci vína necítí nejlépe, nemůžou si svou oblíbenou značku dost vychutnat“.
Frederique Engerer si ve Ville Richter vybral k degustaci především bílé odrůdy: Chardonnay 2007 ze ZD Sedlec, Cuveé Cygnus 2005 z Nového vinařství nebo Sauvignon 2007 z Tanzbergu Mikulov. Do Francie si pak odvezl víno z rodinného vinařství Marcinčák.

Jeffrey Steingarten Labužnická extratřída Začalo to příšerně: „Poslední dva měsíce nejím nic než ryby z mikrovlnky.“ Touto větou zahájil Jeffrey Steingarten v roce 1988 svou kariéru kulinářského esejisty amerického časopisu Vogue. Vyvrcholila udělením několika publicistických cen, ale i Stužkou čestné legie, kterou Francie ocenila jeho přínos k šíření své kultury v zahraničí.
Soubor Steingartenových esejů nazvaný Muž, který snědl vše nyní vydalo Nakladatelství Lidové noviny a pro množící se řady českých publicistů, food-kritiků či gastro-bloggerů může být důvodem, proč se raději pustit do horoskopů. Anebo výzvou na velmi, velmi dlouhou cestu. Autor totiž předkládá čtenářům ohromující množství ověřených faktů dokonale zvládnutým jazykem, se skepsí a sebeironií nepříliš úspěšného kuchaře-amatéra a často i se sarkasmem adresovaným ztřeštěnému světu, který uctívá už i instantní polévku a rakouskou kávu.
Nejvíc z tohoto mixu chybějí v české gastronomické publicistice fakta. Zprávu o zvyšující se oblibě mexických omáček na úkor kečupu dokáže Steingarten rozvinout do fascinující analýzy, jak komerční sféra obratně pracuje s multikulturalismem. K tomu však autor musí nejprve získat tvrdá fakta z oblasti biochemie, medicíny, ekonomie či fyziky. Ve Steingartenových esejích není zbla dojmologie, zato se dozvíme, jaký je rozdíl mezi mikrovlnnou troubou a námořním radarem, jak si v ní usušit boty a jaká bude americká společnost, upřednostní-li konzumaci riboflavinu před vitaminem A.
Doplněný o řadu receptur ze všech koutů planety je soubor nejen duchaplnou knihou pro gourmety a domácí kuchaře, ale též svědectvím, že žaludkem prochází v zakuklené podobě celá naše kultura.

  • Našli jste v článku chybu?