Menu Zavřít

GPS od Pentagonu

21. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Ministerstvo obrany

PRAHA (toh) - Tuzemská armáda získá od ministerstva obrany Spojených států amerických několik stovek vojenských verzí satelitních navigačních přístrojů GPS. Pentagon už kontrakt schválil, má být součástí větší dodávky vojenských GPS pro Kanadu, Dánsko, Maďarsko, Kuvajt, Španělsko a Česko. Jde o 3614 přístrojů za 7,8 milionu dolarů.
Čeští vojáci koupí GPS přijímače (v odborné terminologii Defense Advanced GPS receivers - DAGR) v rámci amerického programu Foreign Military Sales, probíhajícího výhradně na vládní úrovni. Dodavatelem vojenských GPS přístrojů, které jsou citlivější a přesnější než civilní verze a navíc nerušitelné, bude firma Rockwell Collins z Iowy. Od té přístroje odebere americké Velitelství vesmírných a raketových systémů, které má zakázku na starosti a následně je „přerozdělí“ koncovým uživatelům. Dodávka má být ukončena do dubna 2007.
DAGR váží i s bateriemi 454 gramů, má rozměry 16 x 9 x 4 centimetry a displej 4,3 x 5,87 centimetru. Má jimi být podle informací týdeníku EURO postupně vybaveno tuzemské mechanizované vojsko, vzdušné síly, vojenská policie a logistika.
České ministerstvo obrany zatím tvrdí, že kontrakt není tak daleko, jak uvádí Pentagon na svých internetových stránkách. „Americká strana byla požádána o sdělení ceny a dosažitelnosti přístrojů GPS, příslušenství, náhradních dílů a výcviku. Na základě odpovědi z června 2006 probíhá v současné době posuzování nabídky… Zatím nebylo učiněno konečné rozhodnutí o počtech a typu GPS, které budou pro potřeby české armády nakoupeny,“ sdělila týdeníku EURO Iva Ruskovská z tiskové služby ministerstva obrany.
Pentagon už od Rockwell Collins odebral více než padesát tisíc vojenských GPS přístrojů. V posledních měsících - v souvislosti s nasazením amerických sil v Iráku a Afghanistánu - firma několikanásobně zvýšila výrobu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).