Menu Zavřít

GRAFOMANI, PIŠTE!

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Tiskový zákon

Kdokoliv se bude cítit dotčen, byť pravdivou informací zveřejněnou o své osobě v periodickém tisku, má podle názoru vlády právo na uveřejnění vlastního vysvětlení. Ministru kultury Pavlu Dostálovi se totiž podařilo přesvědčit své kolegy, aby v návrhu tiskového zákona ponechali pasáž ukládající vydavateli povinnost tuto odpověď zveřejnit. „Paragraf o právu na odpověď je zaváděn zejména proto, aby byla zajištěna pluralita názorů, odůvodnil své stanovisko Dostál.

Odborná veřejnost se ale obává, že noviny ve snaze vyhnout se záplavě žádostí o odpověď mohou přestat přinášet nepohodlné informace. Za porušení základního práva na svobodu slova jej označil například poslanec Unie svobody Vladimír Mlynář.

MMF24

Schválený návrh nově činí vydavatele odpovědného za obsah tisku, který vydává. Zákon poruší každý, kdo bude uveřejňovat články xenofobní, namířené proti příslušníkům jiné rasy, vyznání nebo sexuálního zaměření nebo články popisující násilnou nebo dětsko u pornografii. Pokud si bude kdokoliv o nějakém článku myslet, že je protizákonný, může zažalovat vydavatele periodika. Soud bude mít právo udělit vydavateli pokutu od sto tisíc do tří milionů korun. Poruší-li vydavatel svou povinnost znovu, bude so ud moci na základě žaloby zakázat vydávání tiskoviny až na dobu jednoho roku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).