Menu Zavřít

GRAMOFONY STÁLE LETÍ

8. 8. 2001
Autor: Euro.cz

E T A     H l i n s k o

Akciová společnost ETA Hlinsko, která je známá jako největší český výrobce elektrospotřebičů pro domácnost, loni zdvojnásobila výrobu gramofonů na klasické „černé desky. Gramofony společnost vyrábí ve svém litovelském závodě a drtivou většinu jich exportuje obchodním partnerům v Rakousku a v Německu, kteří je prodávají pod vlastními značkami.

„Letos (v roce 1998 - pozn. redakce) vyrobíme více než jedenáct tisíc gramofonů, což je proti loňsku nárůst téměř o sto procent, řekl minulý týden mluvčí podniku Zdeněk Vohradník. ETA je podle jeho slov jedním z mála podniků v Evropě, které ještě klasické gramofony vyrábějí.

Výroba gramofonů se dostala do výrobního programu a. s. ETA poté, co hlinecká firma před šesti lety získala závod bývalé Tesly Litovel. Nyní se gramofony na výrobě závodu podílejí asi pěti procenty, hlavním programem jsou kuchyňské strojky, konvektory, ostřikovače skel automobilů a telefonní přístroje.

Vývoj gramofonů se především díky litovelským nadšencům nezastavil. „Do výroby jsme letos uvedli několik nových typů, které úspěšně konkurují mnohem dražším gramofonům renomovaných značek, řekl vedoucí prodeje gramofonů Jiří Kroutil.

Nicméně ani gramofony ze společnosti ETA nejsou levnou záležitostí - „pultová cena letošní novinky, gramofonu Pro-ject 6.9, se pohybuje okolo jednoho tisíce německých marek. Celkem ETA v Litovli vyrábí čtrnáct druhů gramofonů, přičemž úplnou novinkou je gramofon na bázi anorganického skla prodávaný pod názvem Perspective.

Nosným výrobním programem celé ETA, a. s. jsou vysavače, fritézy, vařiče, žehličky, topná tělesa a kuchyňské strojky. Loni firma skončila při tržbách 2,7 miliardy korun s čistým ziskem 39 milionů korun.

EBF24

(čtk)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).