Jacob’s Creek zůstává připomínkou časů, kdy Johann Gramp osadil révou první dva hektary půdy
Jedno ze jmen spojených s počátky australského vinařství zní Johann Gramp.
Ač pocházel ze země piva, z Bavorska, liboval si ve víně. Proto už v roce 1847 vysadil v údolí Barossa první vinohrad, a položil tak základ dnešnímu vinařskému domu Jacob’s Creek.
Původní sklep z těch časů ještě existuje, stejně jako souhrn příznivých klimatických podmínek a optimální půdní podloží. A to je nezbytný základ, aby se do rukou sklepmistrů dostaly k dalšímu zpracování ty nejlepší možné hrozny.
Pod vlajkou Shirazu Australské vinařství má zvláštní historii.
Země byla považována za nevhodnou pro pěstování révy, přesto se během necelé stovky let vinařství rozšířilo prakticky do všech kolonií kromě Tasmánie. A úspěšně, jak se dá soudit dle dnešních výsledků. První ocenění nejvyššího řádu získala Austrálie již v roce 1873 – patnáct let před oslavami stého výročí založení prvního vinohradu v zemi. Tehdy na veletrhu ve Vídni obdržela lahev Hermitage z Victorie titul nejlepšího vína.
Zpátky však do Barossy. Po kalamitách révokazu se oblast stala nejvýznamnějším regionem pro pěstování révy v Austrálii a produkovaly se tam tři čtvrtiny veškerého vína v zemi. Údolí, rozlohou nevelké, skýtalo a dodnes skýtá optimální podmínky pro Shiraz, vlajkovou odrůdu australských vinařů.
Vysoká vyzrálost a obsah cukrů v hroznech jsou optimální pro produkci hutných vín plného těla s vyšším podílem alkoholu. I když se současná škála portfolia skupiny Orlando, které značka Jacob´s Creek patří, rozmnožila o řadu etiket, jejich Shiraz zůstává v centru pozornosti konzumentů na celém glóbu.
Přestože Orlando je dnes monstrózním vinařským molochem s mnohavrstevnou nabídkou, etiketa Jacob´s Creek patří k tomu lepšímu, co sklepy nabízejí. Každoroční zvyšování péče o vinohrady, neustálé zdokonalování technologií a vinařská filozofie sklepa nesou ovoce. A zůstává tak připomínkou časů, kdy Johann Gramp s manželkou zakoupili a osadili révou první dva hektary půdy.
Nechte ho ležet Při prvním seznámení se Jacob´s Creek Reserve Shiraz Barossa ročníku 2008 představí temnou barvou granátů s až mystickými šarlatovými pablesky a hlubokým, obsažným buketem. V nose se objevují výrazné vůně rybízu a višní, doprovázené vanilkovo-dřevitými podtexty sudu. Ovšem pozor, dejte vínu čas ve sklence, a tím myslím dlouhý čas. Prvotní panovačné ataky tříslovité ostrosti se vytratí a teprve potom se „nos“ rozvine ve správné šíři a obsažnosti. Do pozadí ustoupí i prvotně dobyvačný alkohol.
Chuť víceméně kopíruje buket, ovocné složky se rozrostou o náznak tmavých peckovin. Také přibude třísla, které se nechce nechat zatlačit do druhé řady. Opět však v pravý čas ustoupí a předá vládu noblesnějším projevům vyšlým ze dřeva sudu – čokoládovovanilkovým.
A ty už zůstanou dominantní, ovoce se musí spokojit s druhou pozicí.
Víno působí ještě stále mladě a „rozcuchaně“, právě kvůli razantnímu nástupu taninů a dřevitosti. Má ovšem důrazný projev, který dokáže probrat k životu leckdy až unylé chutě grilovaných mas a probudit je k životu. Víno je svěží, provokující. K optimálnímu doladění vcelku robustního těla mu však ještě nějaký ten rok ležení chybí.
Jacob´s Creek Reserve Shiraz 2008 Použité odrůdy 100 % Shiraz Školení po rozrušení hroznů leží rmut několik týdnů s přidáním ušlechtilých kvasinek na velkých dubových sudech; poté dojde k lisování a následnému zrání v novém i použitém bariku z amerického dubu; následuje stočení a víno bývá bez dalšího ležení na lahvi expedováno Alkohol 14,5 % Vývojový potenciál pět až deset let Distributor pro ČR www.janbecher.cz
O autorovi| Milan Ballík • spolupracovník redakce