Ani v podniku takového názvu nemusíte pít jen grand cru „Tohle je podle mě víno, za kterým by sem lidé mohli chodit. Bar by měl být odlehčený, meursaulty a další velká vína ať si lidé dávají spíš v restauraci,“ vysvětluje manažer vinotéky Grand Cru bar Jakub Čebiš, zatímco mi uvnitř podniku nalévá ryzlink z německé Falce. Suché bílé je právě akorát ovocné i minerální a především mnohem srozumitelnější a levnější než komplikovaná a drahá vína z Burgund ska včetně drahého Mersaultu.
Jak je vlastně možné, že Grand Cru bar není vítězem naší ročenky?
Zaprvé patří do gastro impéria Martina Nejedlého, spolumajitele jedné z největších firem obchodujících s vínem, takže má top vinné portfolio včetně exkluzivních alokací (super drahá vína omezené produkce a počtu pro jednotlivé země). Zadruhé přiléhá k vyhlášené restauraci Grand Cru, jejíž šéfkuchař Jan Punčochář se zde stará o domácí vinné delikatesy. Zatřetí se nešetřilo ani na interiéru, technologickém vybavení nebo someliérském servisu. Co tady může nebýt nejlepší?
Jednoduše to, že i takhle superambiciózní podnik dodnes hledá zcela jasnou a srozumitelnou tvář. Důkazem je to, že si stále pamatuji, že jedním z prvních vín, které jsem tu záhy po otevření v roce 2014 pil, byl právě burgundský Meursault. Od té doby se Grand Cru bar měnil z restaurační vinotéky v běžnou vinotéku, z ní zpátky v restaurační vinotéku a nyní chce znovu být samostatnou vinotékou, kde si klidně dáte i sklenku za 100 korun. „Vína vybíráme pocitově,“ říká Čebiš. Myslí tím, že když hostům něco zachutná, tak je nechají ochutnat i další podobná vína. I proto se sem vracejí tematické degustace, nikdy totiž není nad vlastní osvětu.
Je to vlastně ironie. Zatímco mnohé podniky se lacině snaží budit dojem luxusu, v Grand Cru baru se snaží působit neluxusně. Chtějí lidi přesvědčit, že si tu sice mohou dát hodně staré a drahé bordeaux, stejně tak ale mohou pít i zmíněný ryzlink. Česko nyní dobývá Coravin, levnější systém na otvírání a dlouhé uchovávání dražších a starších vín. Dobývá ho ale typicky po česku: v mnohých vinotékách s jeho pomocí (draze) prodávají i celkem obyčejná vína, která mají mít otevřená zcela běžně.
V Grand Cru baru vám po sklence rozlijí většinu vín. A také s nimi nemusíte pospíchat. Podnik otvírá v pět hodin a zavírá až před půlnocí. Tedy jak kdy.
„Když tady někdo bude chtít sedět do tří, tak tady bude sedět do tří,“ usmívá se mladý manažer.
Grand Cru bar ? Lodecká 4, Praha 1 ? t: 775 044 076 ? e: info@grand-cru.cz ? www.grand-cru.cz