Menu Zavřít

Grand Prix Hyperloop. Muskovy závody vyhráli s 324 km/h němečtí studenti

29. 8. 2017
Autor: WARR Hyperloop / Facebook

Americký miliardář a vynálezce Elon Musk uspořádal na testovací dráze Hyperloopu v Kalifornii závody pro studenty. Nejúspěšnější byl třicetičlenný tým z Technické univerzity v Mnichově, jejichž prototyp WARR dosáhl v 1,2 kilometru dlouhé trati rychlosti 324 kilometrů za hodinu.

Závody prototypů systému superrychlého cestování se v kalifornském městě Hawthorne uskutečnily podruhé. Letos se do finále probojovaly tři týmy. Kromě Němců z mnichovské univerzity také studenti ze Švýcarska se svým Swissloop a severoamerický tým Paradigm z kanadské Northeastern and Memorial University.

Vítězný německý WARR z uhlíkového vlákna dosáhl rychlosti až 324 kilometrů za hodinu a své konkurenty jasně předčil. Německý tým byl dokonce jediný, který se u svého prototypu pokusil vyvinout jeho maximální možnou rychlost. Oba další týmy navíc během soutěže provázely technické problémy.

Výsledek německého týmu ocenil sám Musk, který ale zároveň nastavil laťku pro příští závody. Podle jeho odhadů je na krátké nevadské testovací dráze možné překročit rychlost 500 kilometrů za hodinu. WARR uspěl už při prvních závodech, které se konaly letos v lednu na menší dráze. Tenkrát však jeho prototyp dosáhl rychlosti „jen“ 93 km/h.

Hyperloop WARR pod run to 201 mph (324 km/h) in 0.8 mile near vacuum tube

Příspěvek sdílený Elon Musk (@elonmusk),

Vítězný WARR vyvinul rychlost až 324 km/h.

Hyperloop je vlastním Muskovým vynálezem. Zakladatel automobilky Tesla nebo vesmírné společnosti SpaceX poskytl technologické detaily široké veřejnosti. Jeho nápadu se chytilo několik společností, například Hyperloop One nebo Hyperloop Transportation Technologies, která oznámila záměr zavést systém superrychlého cestování v Bratislavě.

CIF24

Nejdále je s projektem společnost Hyperloop One, která nedaleko Las Vegas postavila vlastní testovací dráhu. V průměru měří 3,3 metrů a umožní přepravu rychlostí až 1200 kilometrů za hodinu. První test provedl Hyperloop One loni v květnu, když u svého zařízení zaznamenal zrychlení na 187 kilometrů za hodinu během 1,1 vteřiny.

O systému Hyperloop dále čtěte:

Další vize Hyperloopu: hotel umožňující cestování v pokojích

Hyperloop One je připraven na další test. Cílem je rychlost 400 kilometrů v hodině

Finanční hádanka. Muskův hyperloop se bez dotací neobejde

Z Lipska do Berlína za 14 minut? Hyperloop představil plány pro Evropu


  • Našli jste v článku chybu?