Menu Zavřít

GRÉGRŮV ZÁSAH

14. 8. 2001
Autor: Euro.cz

M i n i s t e r s t v o     p r ů m y s l u     a     o b c h o d u

Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr předminulý pátek odvolal s okamžitou platností z funkce tiskového mluvčího Jaroslava Hudce (dříve mluvčí Škody Plzeň). Tento post dočasně obsadí předchozí mluvčí a nynější vrchní ředitel kabinetu ministra Vlastimil Nesrsta. Ministr Grégr se rozhodl podat na Jaroslava Hudce také oznámení o podezření ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy podle paragrafu 199 trestního zákona.

Hudec 29. ledna 1999 odpoledne ČTK nejprve informoval, že ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) doporučí následující pondělí vládě hradit prokázané ztráty českých podniků z vysílání Rádia Svobodná Evropa do Iráku a Íránu americkou stranou, neboť ta má na vysílání zájem. O problému měly podle něj jednat administrativa USA a Ministerstvo zahraničních věcí ČR. Posléze tuto zprávu dementoval a prohlásil, že předkládaný dokument MPO tyto řádky neobsahuje. „K dezinformaci došlo vinou tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu ČR, řekl Hudec.

Doporučení ministerstva průmyslu a obchodu, aby ztráty českých podniků vzniklé z vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) do Iráku a Íránu hradily Spojené státy, se nesetkalo s pochopením u opozičních politiků, prezidenta Václava Havla ani u ministra zahraničí Jana Kavana. Doporučení podle pozdějšího vyjádření MPO však bylo obsaženo pouze v pracovních materiálech.

WT100

Předseda zahraničního výboru Senátu a bývalý velvyslanec ČR v USA Michael Žantovský (ODA) míní, že ztráty českých podniků jsou těžko vyčíslitelné a doporučení všeobecně považuje za další příklad „naprosto di- letantské práce ministra Grégra. Jeho ministerstvo v původní zprávě uvedlo, že domácí podniky zřejmě celkově přijdou kvůli vysílání RFE/RL zhruba o 30 miliard korun. Mezi postiženými jsou Škoda Plzeň, Technoexport a Motokov.

  • Našli jste v článku chybu?