Menu Zavřít

GURU MĚNÍ DRES

19. 7. 2001
Autor: Euro.cz

GTS CzechNet

Telekomunikační společnost GTS CzechNet opouští její dosavadní generální ředitel Ivan Laška (61). Jeho místo zaujme obchodní ředitel firmy David Schoch (29). GTS CzechNet je významným pronajímatelem přenosových tras a vlastní rozhodující podíly v několika dalších důležitých firmách.

V telekomunikacích pracuje Ivan Laška od roku 1962, kdy se postupně vypracoval z postů v SPT až na místo náměstka ministra. Jako první náměstek ministra dopravy a spojů také připravil založení prvního společného česko-amerického podniku, mobilního operátora EuroTel. Ivan Laška se tak podle internetového deníku Mobil server prakticky stal otcem mobilních komunikací v České republice . V roce 1991 odešel pracovat jako konzultant AT&T pro východoevropské projekty, zde se později stal generálním ředitelem AT&T Network Systems International. V roce 1994 založil mobilního telefonního operátora Vostok Mobile.

Ve společnosti GTS CzechNet pracoval od září roku 1994. Za jeho šéfování začala společnost nabízet služby Concert network British Telecom, později se rozhodující měrou zasadil o strategický vstup do společnosti Dattel, a tím i do sítě Metr oNet. V tomto roce také společnost GTS pokračovala v akvizicích internetových providerů, kdy odkoupila společnost NetForce a INEC. V polovině letošního roku se pak společnost GTS neúspěšně (třetí místo v hodnocení) ucházela o třetí mobilní licenci jako vedoucí firma konsorcia CrysTel spolu s britsko-americkým Vodafone AirTouch.

ebf - tip - debata

Odchod Ivana Lašky má podle jeho vlastních slov souvislost s nově připravovaným projektem, jenž by GTS mohlo vnímat jako konkurenci, a nebylo by tedy korektní na něm pracovat a zůstávat v pozici šéfa GTS.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).