Menu Zavřít

GURU MĚNÍ DRES

19. 7. 2001
Autor: Euro.cz

GTS CzechNet

Telekomunikační společnost GTS CzechNet opouští její dosavadní generální ředitel Ivan Laška (61). Jeho místo zaujme obchodní ředitel firmy David Schoch (29). GTS CzechNet je významným pronajímatelem přenosových tras a vlastní rozhodující podíly v několika dalších důležitých firmách.

V telekomunikacích pracuje Ivan Laška od roku 1962, kdy se postupně vypracoval z postů v SPT až na místo náměstka ministra. Jako první náměstek ministra dopravy a spojů také připravil založení prvního společného česko-amerického podniku, mobilního operátora EuroTel. Ivan Laška se tak podle internetového deníku Mobil server prakticky stal otcem mobilních komunikací v České republice . V roce 1991 odešel pracovat jako konzultant AT&T pro východoevropské projekty, zde se později stal generálním ředitelem AT&T Network Systems International. V roce 1994 založil mobilního telefonního operátora Vostok Mobile.

ebf - tip - debata

Ve společnosti GTS CzechNet pracoval od září roku 1994. Za jeho šéfování začala společnost nabízet služby Concert network British Telecom, později se rozhodující měrou zasadil o strategický vstup do společnosti Dattel, a tím i do sítě Metr oNet. V tomto roce také společnost GTS pokračovala v akvizicích internetových providerů, kdy odkoupila společnost NetForce a INEC. V polovině letošního roku se pak společnost GTS neúspěšně (třetí místo v hodnocení) ucházela o třetí mobilní licenci jako vedoucí firma konsorcia CrysTel spolu s britsko-americkým Vodafone AirTouch.

Odchod Ivana Lašky má podle jeho vlastních slov souvislost s nově připravovaným projektem, jenž by GTS mohlo vnímat jako konkurenci, a nebylo by tedy korektní na něm pracovat a zůstávat v pozici šéfa GTS.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).