Menu Zavřít

Hachlinec z BeIT: Chytrý dohled nad domem šetří čas a peníze. A čím chytřejší je, tím větší z něj plyne úspora

11. 7. 2023
Doba čtení: 3 minuty
Autor: BeIT
Není to tak dávno, co jsme odložili tlačítkové telefony a začali nosit po kapsách takové, které nám doporučí nejbližší restauraci. Poté, co jsme si zvykli na chytré telefony a domácnosti, přicházejí technologie, jež inovují celé budovy. Avšak zatímco v jiných zemích lidem už roky šetří čas a peníze, Češi se s nimi teprve začínají seznamovat. To vše v době, kdy je například k energetické spotřebě potřeba přistupovat mnohem efektivněji než dříve, neboť se ukazuje, že se starými přístupy si zkrátka a dobře nadále již nevystačíme, říká ve svém komentáři pro Euro.cz Miro Hachlinec, šéf tuzemské společnosti BeIT, která se zabývá poskytováním chytrých řešení pro správu nemovitostí.

Digitalizace postupuje ve všech oblastech našich potřeb. A v případě správy nemovitostí tomu rozhodně není jinak. Dnes můžeme využívat technologie, jež zjednodušují práci všem, kteří se správou nemovitostí mají co dočinění – správcům, společenstvím vlastníků, dodavatelům energií, a především jejich obyvatelům. Začaly tak nahrazovat ryze manuální práci, na niž se dlouhých padesát let správci spoléhali. Já ale soudím, že ve 21. století není pro zastaralé a neefektivní přístupy místo. Tak jako jsme odložili tlačítkové telefony, měli bychom ve správě nemovitostí odložit papír a tužku a začít masově využívat moderní technologie.

Okamžitý přehled o spotřebě

Ten pocit asi známe všichni. Měsíce trneme v nejistotě, s jak vysokým nedoplatkem nás rozdělení nákladů na energie v domě překvapí. S čekáním na roční vyúčtování je ale konec. O své spotřebě se dnes můžeme dozvědět stejně rychle jako například o převodu peněz na bankovním účtu. Technologie nás o ní totiž mohou informovat každou hodinu.

Prostor jako služba. Budovy už dávno nejsou neživé kusy majetku, míní Balík ze Spaceflow
Přečtěte si také:

Prostor jako služba. Budovy už dávno nejsou neživé kusy majetku, míní Balík ze Spaceflow

Stejné technologie nám pak i sdělí, kde v domácnosti spotřeba vznikla. O případné havárii, jež by způsobila nadměrnou spotřebu vody, se tak nedozvíte na konci roku z dlouhé účtenky, ale okamžitě. Neustálý přehled se proto může značně promítnout do vašich výdajů. Studie na Univerzitě Côte d’Azur v Nice například ukázala, že sledování spotřeby v reálném čase může pomoci ušetřit až 30 procent nákladů, které za energie platíte.

Jednoduchost a efektivita

Smyslem moderních technologií odjakživa bylo, aby nám usnadnily život. Tohoto aspektu se přitom drží i ti, kteří spravují nemovitosti. Svoji spotřebu můžete obvykle přehledně sledovat v mobilní aplikaci. Navíc propojením spotřeby s ceníky dodavatelů se většině z nás nic neříkající kilowatty automaticky přepočítají na koruny. Výdaje za domácnost, které v Česku průměrně spolykají celou třetinu našeho rozpočtu, tak máte přehledně na očích. Skrze aplikaci ale můžete obvykle i snadno komunikovat pomocí chatu, v němž lze, podobně jako přes WhatsApp, řešit přímo se správcem jednotlivé problémy a požadavky.

Technologie mají značný potenciál pomoci stejnou měrou i správcovským firmám – díky nim mohou svoji práci dělat výrazně efektivněji. Jak ukazují případové studie amerických firem, které se vývojem těchto nástrojů zabývají, mohou s jejich pomocí ušetřit na některých činnostech až 70 procent času.

ebf - tip - debata

Rostoucí potenciál trhu

V západních zemích jsme svědky toho, že globální trh s digitálními technologiemi správy nemovitostí neustále roste. Například průzkum Verified Market Research predikuje, že do roku 2030 se hodnota trhu s těmito technologiemi navýší na téměř 31 miliard dolarů, ačkoliv ještě vloni dosahovala patnácti. Jiný průzkum Industry Report and Statistic přinesl podobný výhled. Podle něj vzroste valuace trhu se softwarem správy nemovitostí mezi lety 2021 až 2030 o celou třetinu. Takový nárůst je přitom, vzhledem k uvedeným benefitům těchto technologií, zcela logický a nelze se divit, že se o ně začínají zajímat i velké společnosti jako IBM, Oracle, Honeywell a řada dalších.

Bez výškových budov se neobejdeme. Je to však otázka pro příští generace, myslí si spoluzakladatelka SFG holdingu Kouklová
Přečtěte si také:

Bez výškových budov se neobejdeme. Je to však otázka pro příští generace, myslí si spoluzakladatelka SFG holdingu Kouklová

Ačkoli v odvětví dominuje americký trh, myslím si, že se tyto technologie brzy masivně rozšíří i na tuzemské scéně. O tom se koneckonců sám přesvědčuji. V BeIT jsme se před šesti lety do digitalizace správy nemovitostí rovněž pustili, přičemž nyní na naše řešení sází již téměř 120 tisíc českých bytů. Jinými slovy, pevně věřím, že co se bydlení týče, máme nakročeno k mnohem efektivnější a transparentnější budoucnosti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).