Menu Zavřít

HACIENDA PLNÁ LAHŮDEK

5. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Čarodějnické doupě s kořeny a hady

Interiér restaurace Hacienda Mexicana je vskutku pohádkový, takže byste ani neřekli, že podnik sídlí v moderní budově Praha City Center blízko Petrského náměstí. Část restaurantu vypadá jako čarodějnické doupě plné kořenů a různých hadů, část je vyzdobena hlavami mayských příšer, v rohu je pak postaven takzvaný domeček se třemi stoly, jehož výzdoba nepostrádá vtip. Z namalovaných oken totiž vyhlížíte do mexické pouště plné kaktusů, v dáli se coby fata morgana rýsuje silueta Pražského hradu. Střed rozlehlé místnosti zaplňují stolky, rozmístěné dostatečně daleko od sebe, takže restaurace nevypadá přeplněně, ani když je obsazeno.
Věnujme se však tomu nejzajímavějšímu, co Hacienda Mexicana nabízí, a to jsou pokrmy a pití. Už jídelní lístek je originální. Obrovské desky skrývají výčet jídel i obrázky porcí. Nutno dodat, že ve skutečnosti jsou tyto porce mnohem větší než na obrázku, což nebývá obvyklé. Menu obsahuje pochopitelně tradiční mexická jídla a nápoje a také steaky zvící pánské nohy šestačtyřicítky. Ale hodujme pěkně popořadě. Jako aperitiv jsme volili margaritu de durazno fresco, koktejl čerstvě připravený z broskví, coint–reau, tequily a ledové tříště a klasické suché martini s černou olivou a ledem.
Jako první chod neboli entradas můžeme doporučit mexické nachos special (tortillové lupínky s fazolovou směsí, mletým masem, chili, omáčkou salsa verde a ranchero). Zajímavá je polévka sopa de pescado, tedy lososový vývar s rybím masem, kukuřicí a krutonky. Neodolali jsme také texaskému marinovanému steaku ze žebírek. Do Haciendy Mexicana se chodí především na mexické speciality a americké steaky. Připravte se na obří porce, za které ovšem nezaplatíte nikterak horentní peníze.
Zastavme se u jedné z chuťovek. Enchiladas mexicanas jsou pikantní vepřové panenky zapečené s rýží, omáčkou ranchero a se sýrem, to vše je zabalené do tortillové placky. Pro úplnost – ranchero je rajčatová omáčka ze sekaných rajčat s paprikou, cibulí a česnekem, která dodává jídlu typickou „mexickou příchuť. Výborná je i paella pro dvě a více osob. Ta se „skládá ze španělské rýže, kousíčků pečeného kuřete, mořské směsi, krevet, čerstvé zeleniny, hrášku, oliv, papriček jalapeňos a citronu.
Pro hladovou část společnosti bychom mohli nabídnout opravdu „flák masa neboli rumpsteak jemně marinovaný v česnekové marinádě a propečený podle libosti strávníků. Třísetgramová měkká a jemná roštěná s lehkou česnekovou příchutí tu stojí 159 korun. Jako přílohu ke steaku jsme si dali brambor zapečený s čerstvým špenátem (výborně upraveným) a se sýrem. Bohatě stačil jeden.
Hody jsme zakončili typickým mexickým pudinkem s karamelem zvaným flan, cappuccinem a silným espressem. Pili jsme Tramín červený z Mutěnic, ročník 1999. Svůj ráj zde najdou milovníci bílé i zlaté tequily rozličných značek, v Haciendě podávané ve všech možných drincích. Velkou sílu má například koktejl Las Haciendas, skládající se z tequily, ginu, citronové šťávy, ananasu a grepu. K dispozici jsou mexická piva Corona, Sol a Desperados, třetinka za 85 korun.
Atmosféra je v Haciendě decentní, po většinu času hrají mexické melodie.
Na závěr pro vás máme radu: čekáte–li větší společnost a chcete–li mít klid, objednejte si stůl v domečku nebo v doupěti s kořeny.

Adresa
Klimentská 46, Praha 1
Tel.: 21 85 10 95,
e–mail: HM@mexicana.cz

Otevírací doba
denně 11.00–24.00

Druh kuchyně
mexická a americká

Platba kartou
ČS, Diners Club International, VISA, Eurocard–MasterCard, Maestro, JCB

Jídelní lístek
čeština, angličtina, němčina, italština, španělština

Jazykově vybavená obsluha
čeština, angličtina, němčina, italština, španělština

Původ vín
Česko, Španělsko

Hodnocení restaurace:
Jídlo
19 bodů z 20
Obsluha
10 bodů z 10
Atmosféra
9 bodů z 10
Co dostanete za své peníze
10 bodů z 10
Celkem
48 bodů z 50

Výběr z jídelního lístku:
Carpacho Mexicano (dva plátky marinované hovězí svíčkové s olivovým olejem, limetkou a papričkami jalapeňos) 132,-
Ensaladas
Ensalada de Naranjas (hlávkový salát, pomeranče, okurky, kukuřice, grilované kuřecí kousky) 92,-
Platos tipicos mexicanos
Burrito de espinacas (kousky kuřecího masa, sýr, velká pšeničná tortilla, listový špenát, ranchero salsa a crema) 178,-
El toque final
Burrito de manzana (pšeničná tortilla s vanilkovou zmrzlinou plněná tvarohem, jablky, medem a skořicí) 69,-

bitcoin_skoleni

Výběr z vinného lístku:
Španěská vína
Torres Gran Coronas reserva, Torres Milmanda, Atrium las Torres Merlot
Moravská vína
Rýnský ryzlink Mutěnice, Tramín červený Mutěnice, Cabernet Sauvignon
Sekty
Champagne Taittinger, Brut Réserve, Castell (cava), Mumm

  • Našli jste v článku chybu?