Menu Zavřít

Hadi, myši a děravé střechy. Američanům chátrají jaderná zařízení

21. 3. 2017
Autor: Aaron Headly via flickr (CC BY 2.0)

Děravé střechy, porouchaná vzduchotechnika i setkání s plazy a hlodavci. Americké úřady vylíčily stav jaderných zbrojních zařízení v černých barvách, když se ucházely o peníze z rozpočtu. Bezpečnost jaderné infrastruktury dostává na frak i kvůli nedostatečné ostraze.

Prezident Donald Trump by rád viděl Spojené státy na špičce v jaderných technologiích. Skutečnost je ale jiná: infrastruktura, která jaderné zbrojní programy podporuje, je podle panelu kongresmanů z minulého týdne v žalostném stavu.

Trumpův rozpočet navrhuje masivní škrty s výjimkou armádního rozpočtu, který má dostat přidáno nejvíce od éry Ronalda Reagana. Ani to však nemusí stačit. Národní úřad pro jadernou bezpečnost (NNSA) má přislíbeno o 11,3 procenta (o 1,4 miliardy dolarů resp. 35,3 miliardy korun) více než loni. To však není ani polovina nákladů na nejnutnější opravy chátrající jaderné zbrojní infrastruktury.

Eisenhowerovo silo

Velká část zázemí včetně laboratoří, výrobních závodů, ale i zbrojních skladových komplexů, je 60 let stará. Stárnoucí budovy vyžadují průběžnou modernizaci i opravy k tomu, aby byly bezpečné pro zaměstnance manipulující se zbraněmi, ale také aby chránily zbraně samotné. To se však neděje.

NNSA spadající pod Ministerstvo energetiky spočítal, že dluh na odkládaných nutných opravách jaderné infrastruktury dosáhl již 3,7 miliardy dolarů. Deficit na údržbě je „poměrně alarmující“ a zařízení kvůli němu podle demokratického kongresmana Toma O’Hallerana hrozí vážnou jadernou nehodou. Varování zaznělo na čtvrtečním slyšení Podvýboru pro ozbrojené síly ve Sněmovně reprezentantů. Vláda USA totiž právě začínala projednávat třicetiletý plán investic na modernizaci jaderného zbrojního arzenálu v objemu jednoho bilionu (milionu milionů) dolarů.


Čtěte o zbrojním obchodu:

USA chtějí Česku prodat starší děla. Armáda to zvažuje

Americká houfnice M109 Paladin


Velká část vybavení NNSA podle jeho úředníka Franka Klotze odkazuje na administrativu Dwighta Eisenhowera, a v některých případech dokonce na období Projektu Manhattan, neboli utajeného vývoje jaderné pumy během II. světové války a rok po ní. „Neznám větší ohrožení jaderné bezpečnosti, než jaké představuje stav infrastruktury NNSA,“ uzavřel Klotz.

Opilecká jízda s raketou

„Zaměstnancům NNSA, kteří udržují a zkoumají jaderné zbraně, zatéká do budov, nefunguje jim vzduchotechnika a dokonce mají na pracovištích hady a hlodavce,“ podpořila Úřad Michelle Reichertová, která pro jaderná zbrojní zařízení zajišťuje pozemky.

NNSA bila kvůli zanedbanému zázemí na poplach už několik let předtím, než Kongres vyčlenil prostředky k řešení tohoto bobtnajícího problému. Teprve loni se podařilo alespoň zastavit jeho prohlubování.

Mimo chátrajících budov bezpečnostní experti upozorňují i na hrozbu plynoucí z ledabylého zacházení se zbraněmi. V nedávné minulosti ji přinejmenším jeden závažný incident potvrdil. V roce 2012 pronikla trojice protijaderných aktivistů, čítající i jednoho osmdesátníka, do jednoho z nejstřeženějších zbrojních zařízení, jaderného komplexu Y-12 v Oak Ridge v Tennessee. Na místě strávili dvě hodiny malováním protestních hesel na budovy zpracovávající vysoce obohacený uran. Kongres pokáral Ministerstvo energetiky, které zjednalo nápravu.

CIF24

Další hrozba je spojená s převozem tisíců jaderných hlavic napříč Spojenými státy, který si výše zmíněná bilionová modernizace arzenálu nevyhnutelně vyžádá. Úřad, který za převoz zodpovídá, se podle zjištění reportérů listu Los Angeles Times potýká se značnými problémy. Úřad pro bezpečnou přepravu spadající pod Ministerstvo energetiky zápasí s alkoholismem v řadách vlastních řidičů, kteří stárnoucími tahači vozí jaderné pumy po zemi.

Přečtěte si také:

Jaderné Česko? Letos se rozhodne

Šest let po Fukušimě: jádro štěpí Japonce

Česká firma VOP CZ bude opravovat rakouské armádní obojživelníky

Čína zvyšuje vojenský rozpočet. V okolních zemích to budí obavy


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).