Menu Zavřít

Harmonie a břišní tance v Davosu

2. 2. 2004
Autor: Euro.cz

Antiamerické nálady letos zůstaly jen mlhavou..

… vzpomínkou, převládaly praktické starosti

Světové ekonomické fórum ve švýcarském Davosu bylo letos významné díky tomu, co se nestalo. Zmizel útočný protiamerický postoj, který definoval loňské setkání před začátkem války v Iráku, stejně jako zuřivé demonstrace. Ekonomická beznaděj, která nad každoroční schůzkou světových elit visela už od roku 2001, se vytratila. Opět proběhl sobotní gala večer s generálními řediteli ve smokingu a jejich manželkami ve večerních róbách. Mnozí tančili spolu se zpěvačkou – břišní tanečnicí – doprovázenou osmičlennou kapelou.

Dokonce i letošní téma “Partnerství pro bezpečnost a prosperitu” postrádalo ostří a razanci předchozích témat konference. Možná to bylo způsobeno jen neobvykle velkou nadílkou sněhu, která pokryla švýcarské lyžařské středisko a otupila vyhraněné názory. Ovšem pod povrchem, mimo hlavní plenární zasedání, v menších panelových diskusích, u oběda, večeří a při rozhovorech u večerní skleničky, se jednalo o velice vážných otázkách. Zejména tři z nich – Čína, technologie a ekonomický růst – utvářely letošní Davos.

MÁTE PROBLÉM? OBRAŤTE SE NA ČÍNU
Rostoucí velikost a význam Číny pronikl v Davosu v podstatě na každou schůzi. Dolar je oslaben: Čína by měla revalvovat. Je nutné financovat obrovský schodek amerického rozpočtu: Čína nakupuje miliardy v vládních dluhopisů USA. Rychlejší globální ekonomický růst? Čína bude hnacím motorem. Euro je příliš silné: změňte čínskou měnu. Kam míří špičkové technologie? Zjistěte to v Číně (a Indii). Hrozba šíření severokorejských jaderných zbraní: Washington počítá s tlakem Číny na Pchjongjang.

V Davosu také došlo k překvapivým odhalením o podnikání v Číně. Victor Chu, předseda a generální ředitel čínské First Eastern Investment Group a významný investor s dobrými kontakty v této zemi předpověděl, že Peking do devíti měsíců zrevalvuje jüan tak, že jej zafixuje na koš měn, tedy nikoli jen k dolaru. Šlo by o šok – všichni totiž očekávají, že Čína počká s revalvací mnohem déle.

Čínští technici a inženýři dokazují, že nejsou hloupí. Zjistili, kolik vydělávají jejich protějšky v Silicon Valley či v Evropě a za svou práci chtějí víc. Dnes najmete prvotřídního odborníka v Šanghaji za stejné peníze jako v České republice nebo v Indii. A zítra? Globální pracovní trhy zvyšují asijské mzdy a rozdíly mezi platy v oblasti špičkových technologií se rychle stírají. Takže šéfové velkých firem, dejte si pozor.

Carlos Ghosn, šéf společnosti Nissan Motor, tvrdí, že jeho automobilka dosahuje vysoké zisky i díky tomu, že je největším zahraničním investorem v Číně. Ghosn nicméně dodává, že je stále ještě levnější vyvážet luxusní vozy z Japonska než z Číny. Proč? Demografie je stále rozhodující. Výjimečná japonská produktivita práce spojená se špičkovým řízením jakosti více než zaplatí drahou pracovní sílu – alespoň prozatím.

Panelová diskuse o globálních demografických trendech naznačila, že se Číny zřejmě dotkne problém se stárnutím. Na rozdíl od Indie a ostatních rozvojových zemí tamní populace rychle stárne kvůli politice “jednoho dítěte v rodině”. Dříve než se Čína v roce 2040 stane hospodářským rivalem Spojených států, mohla by se potýkat s prudkým úbytkem obyvatel v produktivním věku. Demografie určuje osud.

TECHNOLOGIE: KLÍČEM JE NÁVRATNOST INVESTIC Šéfka firmy Hewlett-Packard Carleton S. Fiorina a John T. Chambers z Cisco Systems byli v Davosu všudypřítomní, stejně jako další generální ředitelé ze špičky technologické branže, například Michael S. Dell z Dellu, Bruce L. Claflin ze společnosti 3Com, Paul L. Sagan z Akamai Technologies a samozřejmě William H. Gates III. z Microsoftu. Dobrou zprávu představuje důvěra technologické elity, že zotavení se už rýsuje - po třech letech beznaděje. Špatná zpráva spočívá v tom, že se nebude opakovat boom z devadesátých let. Tentokrát nejde o rychlost, kapacitu nebo o to být “in”. Nyní se musí každý desetník investovaný do moderní techniky příznivě odrazit na hospodářském výsledku. “Ředitelé firem budou utrácet za informační technologie pouze tehdy, když jim zaručí vyšší návratnost investic,” podtrhuje Fiorina.

Mnohé podniky už navíc zjistily, že informační technologie nelze aplikovat jako všelék. Nové IT je nutné kombinovat s organizačními změnami tak, aby zajistily skutečný růst produktivity.

Jaké technologie se dnes nakupují? Heslem je bezpečnost, jednoduchost a mobilita. U firem je na prvním místě bezpečnost, a to vzhledem k rostoucímu počtu virových útoků na podnikové sítě. Avšak čím více softwaru běží jen jako ochrana před hackery, tím je síť pomalejší, což je jeden z důvodů, proč se tolik diskutovalo o možnostech zjednodušení technologií pro uživatele. Fiorina z Hewlett-Packardu připomenula, že spotřebitelé nemají k dispozici helpdesk. Velké peníze nyní tečou do Wi-Fi, technologie budoucnosti.

RŮST: PODEMELE DVOJÍ DEFICIT ZOTAVENÍ AMERICKÉ EKONOMIKY? Hodně přetřásaným tématem v Davosu bylo, zda zotavení americké ekonomiky dlouhodobě vydrží. Odevšud znělo slovo “nerovnováha”. George Soros u večeře zástupcům médií řekl, že letos očekává ve Spojených státech boom, ale v příštím roce krach. Proč? Zvyšování rozpočtových schodků může odradit zahraniční investory, vážně poškodit dolar a vyhnat úrokové míry ještě výš.

Stephen Roach ze společnosti Morgan Stanley, která vytrvale spekuluje na pokles cen, říká, že zotavení a rostoucí schodky v rozpočtu i platební bilanci za cenu nezaměstnanosti nesmírně oslabují zotavování americké ekonomiky. Nové “globální vyrovnání trhu práce mezi zeměmi s vysokými a nízkými mzdami” považuje za důvod, proč nebude vznikat tolik pracovních míst, kolik je v této fázi hospodářského cyklu obvyklé. Mnoho účastníků konference uvedlo, že dnes nakupují dolar pouze centrální banky Číny a Japonska. Zahraniční investoři se vyhýbají akciím i obligacím. Dolar je tak vysoce zranitelný.

Proto se velká diskuse v Davosu točila kolem otázky, zda budou Spojené státy schopné financovat rostoucí dvojí schodek – a za jakou cenu. Laura D'Andrea Tyson, děkanka London Business School (a autorka komentářů v rubrice Economic Viewpoint časopisu BusinessWeek) je přesvědčená, že nakonec bude mít pravdu buď Alan Greenspan, nebo Robert E. Rubin. Greenspan tvrdí, že dokud bude ekonomika produktivní, světové finanční trhy zajistí veškerý kapitál, který Spojené státy potřebují. Rubin kontruje, že mezi investory může propuknout krize důvěry, pokud se situace dvojího schodku nezlepší. To by mohlo dolar vrhnout do propasti, prudce zvýšit úrokové míry a odstartovat další hospodářský pokles.

Uvedená davoská témata stojí jistě za zamyšlení. Setkání mnohé z problémů nevyřešilo, ale každopádně nastínilo ty nejdůležitější otázky.

WT100

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Jana Fantová, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?