Potřebujete:formu o průměru 20 cm50 g piniových oříšků40 g rozinek100 g hořké čokolády50 g másla nebo rostlinného tuku3 vejce60 ml brandy,65 g polohrubé mouky50 g cukru...
ČOKOLÁDOVÉ ŘEZY
Potřebujete:
formu o průměru 20 cm
50 g piniových oříšků 40 g rozinek 100 g hořké čokolády 50 g másla nebo rostlinného tuku 3 vejce 60 ml brandy, 65 g polohrubé mouky 50 g cukru, 50 g moučkového cukru a špetku soli Rozinky dejte nabobtnat do vlažné vody a pinie opražte na suché pánvi. Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Formu vymažte tukem a vysypte moukou. Žloutky, cukr a brandy šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. Přimíchejte čokoládu, rozinky a polovinu piniových jader. Na směs prosejte mouku a smíchejte. Z bílků a soli ušlehejte pevný sníh a postupně vmíchejte do směsi. Hmotu nalijte do formy a pečte v troubě předehřáté na 180 ° asi hodinu. Upečený dort nechte 15 minut vychladnout a uvolněte z formy. Moučkový cukr smíchejte se lžící vody a vytvořte polevu. Pomažte jí celý povrch a ozdobte zbytkem piniových oříšků. ŠPENÁTOVÝ VINEGRET Potřebujete: 750 g mladého špenátu
40 gramů piniových oříšků
jednu malou cibuli,
citrón.
Zálivka:
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce sekané máty
čerstvě mletý černý pepř a
půl lžičky hnědého cukru.
Špenát uvařte v osolené vodě do měkka. Vodu sceďte a opatrně vymačkejte listy. Cibuli nakrájejte na kroužky a citron na plátky. Smíchejte suroviny na zálivku. Tu nalijte na špenát a promíchejte. Vmíchejte oříšky a ozdobte kroužky cibule a plátky citronu.