V tomto starém pořekadle je skryta otázka, na kterou není jednoznačná odpověď - neexistuje závazné pravidlo, zda do skotské whisky přidávat kostku ledu, či nikoliv. I v případě sodovky (minerálky, vody z vodovodu...) je volba pouze na vaší chuti.
Skotskou „s kockou“?
Mnoho odborníků tvrdí, že po přidání kapky vody se chuť whisky lépe rozvine - můžete si tedy vyzkoušet, zda vám to tak také připadá. Whisky ale můžete kombinovat i s lecčíms jiným.
Citrónová šťáva - tvoří spolu s whisky základ letního nápoje s názvem Cold Whisky Punch. Citronovou šťávu smícháme s cukrem, zalijeme horkou vodou a dáme vychladit. Přidáme whisky, zamícháme a znovu řádně vychladíme.
Vermut a whisky - to je další dobrá kombinace, viz například slavný Manhattan koktail.
Horká voda - grog z whisky připravíme stejně jako ten nejběžnější z rumu.
Zázvorová limonáda je další přísadou, kterou můžete vyzkoušet v kombinaci s whisky.
Černá káva, skotská whisky, cukr, smetana… když vyberete pořádně kouřový druh whisky, po „irské kávě“ ani nevzdechnete.