„Majitele jsem přesvědčoval, aby to nedělal,“ směje se zdejší sládek Libor Soukup. Vrací se tak na přelom tisíciletí, kdy se František Novosad, vlastník sklárny, rozhodl, že fabriku rozšíří i o varnu piva. Během povídání Soukup co chvíli odbíhá k měděné varně, aby měl vznikající pivo stále pod dohledem. Hlavní technologie tvoří součást restaurace, takže ho při práci může sledovat každý host.
Soukup ročně udělá zhruba 1500 hektolitrů, dvě třetiny produkce tvoří světlý ležák František. „Většina našeho piva jde do láhví,“ upřesňuje.
Kromě ležáku a slabého výčepního piva tvoří stálý sortiment i tmavý ležák Čerťák, na Vánoce sládek vaří také speciální čtrnáctku. A to je vše. Od 23. listopadu 2001, kdy Soukup založil první várku, se nabídka nijak nezměnila.
Zdejší pivo je možné koupit nejen přímo v restauraci u výčepu, ale nonstop i ve vrátnici sklárny. A tam jsme večer sehnali láhve i my.
Nejdřív jsme si otevřeli Huťské výčepní. Od slabého piva s 3,2 procenta alkoholu vařeného především pro zdejší skláře toho piják moc nečeká. A takové pocity hned podpoří i velmi mírná sladová vůně. Pivo není nijak syté ani hořké, chuť je velmi univerzální.
Huťské výčepní tak nabízí dobré osvěžení do horkých dnů pro cyklisty, víc nečekejte. Anebo jej berte jako zážitkový doplněk výletu do zdejší sklárny.
Prostor dostal i světlý ležák František. Poměrně silné pivo si v sobě nese 5,6procentní alkoholový náboj, voní po chmelu. V ústech se prezentuje výraznou hořkostí a nepřehlédnutelným řízem, pro vyznavače tradičních spodně kvašených ležáků jde o dobrou volbu. Františka navíc zdobí dobrá pitelnost. •
Minipivovar Novosad & syn Nový Svět 95, Harrachov Sládek: Libor Soukup