Menu Zavřít

Havlovy trapné chvíle

2. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Kapitola 158

Radarolog promluvil * Moderátorův knockout * Televize zadarmo drahá

Radarolog promluvil

Tomáš Halík je muž zajímavých názorů a mnoha profesí – religionista, teolog, kněz, psycholog a sociolog náboženství. Ale to zřejmě nebude všechno! V předvánočním rozhovoru pro Lidové noviny se vyjádřil i k radaru: „Nejsem jeho nadšeným přívržencem, ale chápu důvody pro obranný systém, bude-li se na něm podílet NATO jako celek. A považuji za nutné, abychom dali Rusku jasný signál, že nepatříme do jeho sféry vlivu.“
Téhož dne však bylo publikováno vyjádření americké demokratické poslankyně Ellen Tauschnerové, že USA by měly zájem radar instalovat hned, protože „je nutné reagovat už na současné hrozby íránských raket a že radar bude důležitou součástí této reakce“.
Nad tím zůstává rozum stát. Buď příznivci radaru vůbec nemají „ánunk“, o čem mluví, nebo nejsou schopní lhát stejně. Nebo jde o radary dva? Nebo jde o radar jeden, ale zázračný?
Někteří teologové zázraky připouštějí, a tady by to sedělo jak prtě na hrnci. Brdy jako Lourdy, radar by fungoval na Severní Koreu, Írán i na Rusko – a v případě potřeby by mohl plnit třeba ještě další přání!
Podobně jako onen zázračný žalm. Neznáte? To jedna paní jednou přiběhla za rabínem: „Rebe, pomoz, chlapeček má strašný průjem. Co mám dělat?“ A rabín klidně: „Jdi domů, ženo, a pomodli se žalm dvanáct.“ Žena šla a pomodlila se a chlapci se ulevilo. Za čas zase přiběhla: „Rebe, pomoz, chlapeček se kroutí, bříško ho bolí, tři dny už nekakal!“ A rabín zase klidně: „Jdi domů, ženo, a pomodli se žalm dvanáct.“ Ženě se to však nezdálo: „Zase dvanáctý žalm? Ten je přece na průjem!“

WT100

Moderátorův knockout

Nový rok 2009 nezačal pro Václava Havla dobře. Nechal se pozvat do České televize, a když se v Otázkách Václava Moravce dostal na své oblíbené téma Rusko, úplně ztratil glanc. „Rusové mohou se svými jadernými arzenály tuto planetu vyhodit několikrát do povětří,“ kázal Havel. Zda ostatní státy mají své jaderné arzenály naopak ke shazování planety z povětří nazpět, nebo k něčemu jinému, nevysvětlil. „Rusku připadají mikroskopické státečky okolo něj nebezpečné,“ prozradil chvíli nato Havel svůj hlubinně psychologický poznatek. Má-li psychoanalytika, určitě se jen tetelil.
A pak to přišlo! „Asi před dvěma dny prezident Medveděv řekl dost strašnou větu,“ sděloval přiškrceným hlasem Havel. „Prohlásil, že Rusko bude svoje zájmy hájit třeba i silou! To je něco, co by neřekl ani Brežněv! Ten maximálně řekl, že budou ochraňovat socialismus v jiných zemích, že?“
„Promiňte, ale není to trochu i americká politika, aniž bych chtěl vnášet další téma,“ nevydržel moderátor Václav Moravec a na poslední chvíli trochu zmírňoval tvrdost neodolatelně a perfektně umístěného direktu, „vždyť i Američané mluví o hájení demokracie silou. Není to, byť se zaštiťujeme slovem demokracie, podobná strategie?“
Otázka jasná, logická, neodbytná. A zdrcující. Václav Havel se po ní již intelektuálně nevzpamatoval a připravil nám trapné chvilky, když se věšel do klinče, zamotával v provazech a začal uhýbat stylem: „Tady jde o to, jestli věříme slovům, a jak je používáme…“ A dál už to opravdu nestálo za nic.
Nový rok tedy začal dobře, zábleskem nepoddajnosti, svébytnosti, oslavou zdravého rozumu. Proto máme rádi tu prostořekou střední Evropu! Díky, Václave Moravče! Jak na Nový rok, tak po celý rok!

Televize zadarmo drahá

Česká televize (ČT) informuje o blízkovýchodním konfliktu tradičně „nestranně“. Asi jako rozhodčí, kterého nechává v naprostém klidu neustálé provokování jedné strany, ale jakmile se napadený začne bránit, „spravedlivě se rozhořčí“.
K operaci izraelských ozbrojených sil v Gaze můžeme mít hromadu připomínek, ale nemůžeme si dovolit lhát. Platí to zejména pro veřejnoprávní zpravodajství, které si platíme. Není možné pardonovat propagandistické žvásty – jako že prý na izraelskou operaci reagoval celý arabský (muslimský) svět jakoby jedním hlasem.
Palestinský prezident Mahmúd Abbás totiž v Egyptě prohlásil, že Hamás si může za útoky Izraele sám. „Říkali jsme jim: Prosím, neukončujte příměří. Nechť klid zbraní pokračuje a můžeme se vyhnout tomu, co teď nastalo,“ prohlásil doslova Abbás. A to nám ČT zůstala dlužná, přestože v době vysílání jejího jednostranného zpravodajství Abbásovo prohlášení bylo již i česky na internetu.

  • Našli jste v článku chybu?