Menu Zavřít

Hazardní karty

13. 10. 2015
Autor: Euro E15

Jedno pravidlo platí ve sněmovně vždycky. Zkuste sáhnout na zákony tabákovým nebo farmaceutickým firmám, dovolte si sáhnout na pravidla hazardu nebo hoďte špínu na myslivce a se zlou se potážete. Jeden takový náraz má za sebou aktuálně Sobotkův kabinet. Pustil se do boje s hazardem.

Scénář je vlastně vždycky stejný. Všichni zákonodárci jsou pro omezení pravidel vybraného byznysu, ale nepovede se schválit nikdy nic. A pokud ano, tak zákon stejně nefunguje, viz. zákaz kouření v hospodách.

Důvod? Všechny zmíněné obory mají velmi dobrý lobbing. Anatomie úspěšného lobbingu se pak skrývá v atakování detailů. Každý poslanec má najednou nějaký názor, čísla, tabulku, studii, mezinárodní srovnání. Když se sejde jejich návrhů padesát, je už jasné, že tenhle zamotaný vánoční řetěz už nikdo nikam nepověsí.

Odměnou může zákonodárcům být prakticky cokoliv od zaručení hlasů pro jejich jiný zákon přes dětské hřiště v rodné vesnici, které jim zaručí další zvolení, lístky na fotbal či cestu na “kongres“. Někteří jsou bohužel vděčni za to, že vůbec mají nějaké téma a tak do návrhu zákona buší úplně zadarmo.

Co se týče hazardu, bylo to minulý týden ve sněmovně naprosto vypovídající. Většina poslanců je sice pro regulaci, ale ani koalice se nedokázala shodnout, jak rozdělit daně mezi loterie a ostatní hry, kolik procent má daň vůbec mít a podobně. Zákon, sepsaný navíc koaličními poslanci, tak raději sněmovna pohřbila a nepomohlo ani uspořádání mimořádné schůze.

Druhý pokus

Vláda tento týden zákon opravila, shodla se, že se na něm shodne, a zkouší ho do sněmovny poslat znovu. Už od začátku příštího roku by tak loterie měly být zdaněny sazbou 23 procent, 28 procent mají dostat herní automaty. Denní poplatek za automat by měl být 80 korun. Že by se termín podařilo stihnout, je vzhledem k situaci ve sněmovně nereálné. A pokud se dolní komora parlamentu na něčem vůbec dohodne, není zdaleka vyhráno. Normu čeká ještě cesta senátem, kde vládne hazardní král Ivo Valenta.

A to jsme teprve u daní. Další dva velké zákony poslané vládou do sněmovny v červenci mají upravit fungování celého trhu. Zavádí třeba registr hráčů, protože do automatů se mají kromě peněz také vkládat občanky. Ti, kdo berou státní podporu, by tím měli hraní omezené. V platnost mají tyto předpisy vstoupit v lednu 2017. Pro hazardní trh je to dobrý termín. Zákony, jež se nepodaří do voleb projednat, padají automaticky pod stůl. A na rok 2017 zrovna volby vycházejí.

eurokomentáře


Čtěte další komentáře autora:

Trenky, spása pro prezidenta

Vězení pro běžence?

EBF24

Stropnického alibi

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).